Saaremaa saab 14.4 miljonit eurot maksva veealuse elektrikaabli

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmine Muhu ja mandri vaheline 110-kilovoldine merekaabel paigaldati aastatel 2015-16
Eelmine Muhu ja mandri vaheline 110-kilovoldine merekaabel paigaldati aastatel 2015-16 Foto: «Reporter» / Kanal 2
  • Elering sõlmis Muhumaa ja Saaremaa merekaablite 14.4 miljonise ehitusleppe
  • Uus kaabel võimaldab väinatammi õhuliini lindudele paremini nähtavaks teha

Elering sõlmis Suure ja Väikese väina uute elektri merekaablite ehituslepingud kahel riigihankel ühispakkumustega edukaks osutunud ettevõtetega Merko Infra ning Connecto. Mandri ja Muhumaa  vahele rajatava Rõuste-Tusti merekaabli ning Väikest väina läbiva merekaabli ehitusmaksumuseks on kokku 14,4 miljonit eurot.

Eleringi kommunikatsioonispetsialist teatas, et ettevõte sõlmis ehituslepingud hankel edukaks osutunud ühispakkujatega ning kaablite paigaldustööd algavad 2020. aasta kevadel. Elering investeerib Suure ja Väikese väina uutesse merekaablitesse üle 14 miljoni euro. 

Uus 110-kilovoldine kaabel peaks suurendama Saaremaa varustuskindlust ning andma parema ilme Väikse Väina tammile, millelt saab kõrvaldada osa seni Saaremaad elektriga varustavaid õhuliine. 

Eleringi teates tuuakse uue kaablihanke kohta esile veel järgmised faktid: 

Väikese väina uue 110-kilovoldise kaabelliini kogupikkus Muhu saarelt kuni Orissaare uue alajaamani on 6,7 kilomeetrit, sellest meres 4,7 kilomeetrit. Väikese väina merekaabli maksumus on ligi 5,4 miljonit eurot. 

Mõlema väina kaabli läbilaskevõime on 520 amprit. Merekaablis on kolm faasi ühendatud ühte kaablisse. Kaabli läbimõõt on 190 millimeetrit, kaal 67 kilogrammi meetri kohta.

Merekaablid paigaldatakse merre ühe pika kaablina ehk ilma jätkumuhvideta. Koos uue kaabliga paigaldatakse merre ka kiudoptiline sidekaabel. Mõlemas väinas süvistatakse kaabel merepõhja, et vähendada selle vigastamise riski ankrute, rüsijää ja muude väliste mõjutajate poolt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles