Tõniste: Jevgeni Ossinovski huvid energeetika vallas on läbipaistmatud (1)

Reet Pärgma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste.
Toomas Tõniste. Foto: Madis Sinivee

Rahandusminister Toomas Tõniste ütles Jevgeni Ossinovski Eesti Energia suunal tehtud kriitikat kommenteerides, et sotsiaaldemokraadi huvid energeetika vallas on läbipaistmatud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski kritiseeris eilsel Energia aastakonverentsil Eesti Energiat ja rahandusministeeriumit, väites, et riigifirma dikteerib seadusandlust. Lisaks ütles Ossinovski, et Eesti Energia rolli tuleks oluliselt kärpida ja Elektrilvi tuleks kontsernist välja viia. «Tervikuna ei tohiks riigiettevõte tegeleda taastuvenergia arendamisega,» ütles Ossinovski.
 
Rahandusminister Toomas Tõniste põrutas Ossinosvkile vastu öeldes, et kõik, mida Eesti Energia teenib, kuulub riigile ja seeläbi meile kõigile. «See, kelle huve on energeetika alal esindanud SDE ja Jevgeni Ossinovski, ei ole kaugeltki sama läbipaistev,» ütles Tõniste vastuseks.
 
Vaidlusele lisab tuure asjaolu, et Eesti Energia ettevõte Enefit Green sai hiljuti konkurentsiametilt loa osta taastuvenergiaettevõte Nelja Energia, kuid otsus peatati 8. novembril, kui Oleg Ossinovski ettevõtte Skinest Energia esitas Tallinna halduskohtule kaebuse konkurentsiameti otsuse peale. Seega peatati ettevõtete koondumise jõustumine kuni 10. detsembrini. 
 
«SDE on järjekindlalt seisnud vastu sellele, et Eesti Energia toodaks Narva elektrijaamades puidust taastuvenergiat, mistõttu kõik Eesti elektritarbijad peavad maksma liialt kõrgeid taastuvenergiatasusid. Samuti soovib SDE, et Eesti Energia lõpetaks põlevkivienergeetika ning tahab ka elektrivõrgud Eesti Energiast eraldada. Suures plaanis ongi see kogu Eesti Energia,» ütles Tõniste Jevgeni Ossinovskile vastu. «Maksumaksjale kuuluva suurima ettevõtte hävitamine on maksumaksjale otseselt kahjulik plaan,» lisas ta.
 
Hetkel on ettevalmistamisel Enefit Greeni avalik aktsiaemissioon. «Oleme valmis arutama ka selle üle, kas elektrivõrke tuleks tihedama konkurentsi huvides teisiti hallata ning selles osas käib praegu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud analüüs. Kindlasti ei ole me nõus aga sellega, et teha mitme parameetri järgi Eesti suurima ettevõtte arvelt kingitusi ei tea kellele,» rõhutas Tõniste.
Kindlasti ei ole me nõus aga sellega, et teha mitme parameetri järgi Eesti suurima ettevõtte arvelt kingitusi ei tea kellele.
Ka Eesti Energia kommunikatsioonijuht Monika Viidul vastas Ossinovski kriitikale, et ettevõte on viimastel aastatel tegutsenud järjepidevalt selle nimel, et tegevus oleks läbipaistev ning järgiks hea ühingu juhtimise tavasid. «Eesti Energiale on antud selged omaniku ootused, samuti kinnitas meie nõukogu juunis kontserni uuendatud strateegia, mis seab meile eesmärgid aastani 2022. Eesti Energia strateegia toetab energiamajanduse arengukavas (ENMAK) seatud eesmärkide saavutamist. Seejuures oli ENMAKi koostamine väga läbipaistev protsess, kuhu olid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juhtimisel kaasatud kõik huvitatud osapooled,» ütles Viidul.
 
Eesti Energia hiigeltehing peatati
 

Oleg Ossinovski ettevõte Skinest Energia esitas Tallinna Halduskohtule kaebuse tühistada konkurentsiameti otsus ning tuvastada, et Eesti Energia ettevõtte Enefit Greeni ja Nelja Energia koondumine on keelatud. Alternatiivselt taotleb Skinest Energia, et konkurentsiamet teeks uue otsus, millega keelataks ettevõtete koondumine või teise alternatiivina kohustada konkurentsiametit jätkama Enefit Green AS ja Nelja Energia AS koondumise menetlust.

«Kohus peatas 8. novembri määrusega konkurentsiameti otsuse kehtivuse ning keelas Enefit Green AS-l ja Nelja Energia AS-l koondumise jõustamine kuni 10. detsembrini. Kohus andis konkurentsiametile seisukoha esitamiseks, esialgse õiguskaitse taotluse põhjendatuse kohta, tähtaja hiljemalt 19.novembril. Samaks tähtajaks on ka Enefit Green AS-l ja Nelja Energia AS-l õigus esitada kaebaja esialgse õiguskaitse taotluse suhtes oma seisukoht,» teatas halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles