Maksuamet: ümbrikupalga vastuvõtmine on karistusvaba varastamine (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalk ei ole enam lahe.
Ümbrikupalk ei ole enam lahe. Foto: Marko Saarm

Kui varem karistas maksu- ja tolliamet (MTA) ümbrikupalkade vastases võitluses vaid tööandjat, siis nüüd on asutud trahvima ka tavalist töötajat, kes on musta töötasu eelistanud.

MTA peadirektori asetäitja Rivo Reitmanni sõnul on probleem endiselt tõsine, kuna mustadelt palkadelt tekkiv maksukahju on aastas umbes 150 miljonit eurot, vahendab Äripäev.

Üks meede ümbrikupalga osakaalu vähendamisel on maksuameti selle aasta otsus hakata karistama ka töötajaid, kes musta palka eelistavad, mitte vaid tööandjaid, kes töötasu mustalt maksavad.

«Sisuliselt on see karistusvaba varastamine,» ütles Reitmann, kelle sõnul on maksuametil senimaani olnud suhtumine, et ettevõtja on see, kes ümbrikupalga maksmist propageerib ja töötaja on olnud nõrgem pool. Nüüd aga on tööturg selgelt töötaja poole kaldu ehk siis töötajal on võimalus dikteerida, kuidas tema palgaga ümber käiakse, mistõttu on probleem kahepoolne.

Äripäevale teadaolevalt on maksuamet saatnud ka osale töötajatele kirju, milles nad märgivad, et maksuametil on kahtlus, et tööandja deklareerib väiksemat palka, kui on töötajate tegelik palk. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles