Barroso: kaalul on euro saatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Manuel Barroso
José Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso hoiatas eile, et ilma euroala tihedama majandusliku integratsiooni ja karmimate rahandusreegliteta on eurot «raske või võimatu» päästa.

Barroso väitis ühise eurovõlakirja ideed ja valitsuste vaoshoidmise ettepanekuid tutvustades, et kaalul on ühisraha saatus.

Vastavalt Barroso kavale saaks komisjon uued volitused riikide eelarvete «hindamiseks» ja vastuväidete esitamiseks.

Barroso tõrjus tagasi kriitika, nagu puuduks meetmetel demokraatlik legitiimsus. Ta väitis, et liikmesriigid on palunud komisjonil mõelda välja karmimad reeglid – milles näeb ühisraha ainsat päästet.

«Kriis on meile näidanud, et ilma tugevama juhtimiseta on raske, kui mitte võimatu, ühisraha edasi pidada,» ütles ta ajakirjanikele Brüsselis.

«Küsimus on: kui komisjon seda ei tee, kes siis veel?» vastas ta küsimuse peale, kas Brüssel ei astu mitte üle oma volituste piiridest.

Saksamaa on pikemat aega seisnud vastu ühise eurovõlakirja ideele, haistes «moraalset ohtu», et priiskavad euromaad pääseksid turgude surve alt välja.

Barroso tunnistas probleeme Berliiniga, kuid rõhutas, et peamiselt olevat vaidlusi «ajastuse» osas ning et sellest saadakse üle. «Ma olen üsna julgustatud,» ütles ta.

«Reaalsus on suurepärane õpetaja,» lisas ta viitega sellele, kuidas ELi riigid lõpuks ikkagi päästefondi EFSFiga nõustusid.

«Liikmesriigid nõustusid asjaga, mille kohta nad alguses ütlesid, et sellega ei nõustu nad iial.»
Barroso nägemuse kohaselt tuleb Euroopa rahandusministritel esitada oma maksu- ja kulukavad Euroopa Komisjonile, enne kui nendega oma parlamentide ette minnakse.

Brüssel omandaks võimu läkitada «raskustes» riikidesse inspektoreid ka vastu valitsuste tahmist.
Kõik eelarved peaksid põhinema sõltumatutel majandusprognoosidel.

Ülaltoodust lähtuvalt on käivitunud debatt euroala majandusjuhtimise legitiimsuse üle – eriti pärast seda, kui komisjon surus Itaaliale ja Kreekale peale tehnokraatlikud valitsused, mis hakkavad tegema Brüsseli tahtmist.

Barroso kummutas kriitika väitega, et valitsused, mis ei tee koostööd ega ühenda oma volitusi, jäävadki «turgude ja spekulantide» meelevalla alla.

«Meil tuleb täiendada rahvusriikide demokraatiat Euroopa Liidu demokraatiaga,» õpetas Barroso.
 

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles