Nafta hinnad langesid 10. päeva järjest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine.
Nafta tootmine. Foto: Hasan Jamali / AP/Scanpix

Naftahinnad New Yorgis ja Londonis langesid reedel 10. päeva järjest. 

New Yorgis langes toornafta detsembritehingute hind Bloombergi andmeil 0,79 protsenti ehk 48 senti 60,19 dollarini barrrelist. Tegemist on madalaima hinnaga viimase pea kaheksa kuu jooksul. 

Londonis kukkus Põhjamere brendi jaanuaritehingute hind 1,16 protsenti ehk 82 senti 69,83 dollarini barrelist. 

Oktoobrikuise hinnatõusu põhjustas kartus, et USA sanktsioonid Iraani suhtes, mis jõustusid sel nädalal, eemaldab turult märkimisväärselt naftat. Aga suured tootjad nagu Saudi Araabia, Venemaa ja USA kildanaftatootjad on pidevalt toodangut kasvatanud, mis on kompenseerinud Iraani nafta kaotuse ja enamgi veel.

USA, Venemaa ja Saudi Araabia pumpavad naftat rekordmahtudes ning nende toodang moodustab tervelt 33 protsenti ehk kolmandiku kogu maailma toodangust. USA sanktsioonid aga tõenäoliselt nii suurt tarnehäiret ei tekita kui kardeti. Näiteks Hiina Rahvuslik naftakompanii teatas, et ostab Iraanilt naftat endiselt.

Washington soovib kahandada Iraani naftaeksporti nullini, aga analüüsikeskus Bernstein Energy prognoosib, et tegelikuks ekspordimahuks jääb keskmiselt 1,4 kuni 1,5 miljonit barrelit ööpäevas, mis võrdub poolega selle aasta keskpaiga ekspordimahtudest.

«Kuna OPECi toodangumahtude kasv jätkub ja laoseisud kasvavad, survestab see nafta hinna langust,» kirjutasid analüütikud klientidele. «Hinnalanguse riskile avaldab survet ka globaalse majanduskasvu aeglustumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles