Tammist: USA imporditollid võivad hakata kahjustama ka Eesti majandust

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma teisena suurim majandus Hiina on lukustatud USAga kaubandussõtta, mille käigus kehtestatakse üksteisele muudkui täiendavaid tolle. Kahe suurima majanduse vaheline konflikt annab tunda üle kogu maailma.
Maailma teisena suurim majandus Hiina on lukustatud USAga kaubandussõtta, mille käigus kehtestatakse üksteisele muudkui täiendavaid tolle. Kahe suurima majanduse vaheline konflikt annab tunda üle kogu maailma. Foto: STR / AFP

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul võivad hakata täiendavad USA imporditollid mõjutama negatiivselt ka Eesti majandust.

Tammisti sõnul peab Eesti oluliseks Euroopa Liidu ja USA vaheliste kaubanduskõneluste jätkumist. Minister lisas, et täna on pigem tõenäoline tollipiirangute laienemine lisaks terasele ja alumiiniumile ka autotööstusele.

«Praegu juba kehtivate USA imporditollide otsene mõju pole küll Eestile väga suur, kuid uute tollide lisandumisel võib nende mõju ulatuda ka otseselt Eesti majandusse,» ütles Tammist. «Seega on väga oluline, et kaks maailma suurimat majanduspiirkonda ei läheks vastandumise teed, jätkaks avatud kaubandusega ja otsiks kompromissi,» rääkis ta.

Reedel kohtuvad Brüsselis Euroopa Liidu kaubandusministrid, kes käsitlevad ühe peateemana Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu kaubandussuhteid, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kuna Eesti ekspordi suhe sisemajanduse kogutoodangusse on 80 protsenti ehk üks Euroopa Liidu kõrgemaid, siis pikaajalise kaubandussõja kaudsed mõjud saavad olema Eestile suuremad ja negatiivsemad, kui ekspordist vähem sõltuvatele riikidele.

USA on Eestile tähtsuselt 13. kaubanduspartner, sealjuures tähtsuselt kolmas partner väljaspool Euroopa Liitu Venemaa ja Norra järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles