Eestit võib rahapesudirektiivi eiramise eest oodata Euroopa Kohus (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Westermann/Caro / Westermann/Scanpix

Euroopa Komisjon otsustas saata Eestile põhjendatud arvamuse ja Taanile märgukirja, kuna need ei ole siseriiklikku õigusesse täielikult üle võtnud neljandat rahapesuvastast direktiivi. Kui kahe kuu jooksul Komisjoni nõutud muudatusi sisse ei viida, võib Komisjon riikide vastu Euroopa Kohtusse pöörduda.

Kuigi mõlemad riigid on teatanud, et direktiivi ülevõtmine on lõpule jõudnud, hindas Komisjon nende ülevõtmist ja leidis, et osade sätete puhul ei ole seda tehtud.

«Euroopa Liidu rahapesuvastased õigusnormid on äärmiselt olulised rahapesu ja terrorismi rahastamise vastu võitlemisel. Euroopa Liidus hiljuti toimunud rahapesuskandaalide tulemusena peab Komisjon kõnealuse direktiivi ülevõtmist kõigi liikmesriikide poolt äärmiselt oluliseks,» teatas Euroopa Komisjon, lisades, et puudujäägid ühes riigis mõjutavad kõiki teisi.

Eestil ja Taanil on arvamusele ja märgukirjale vastamiseks ja asjakohaste meetmete rakendamiseks aega kaks kuud. Vastasel juhul võib Euroopa Komisjon rikkumismenetlusega edasi minna, sealhulgas pöördudes ka Euroopa Kohtusse.

Samas küsimuses on Euroopa Komisjon juba esitanud hagi Euroopa Kohtusse Rumeenia ja Iirimaa vastu ning neljapäeval otsustati esitada hagi ka Luksemburgi vastu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles