Niigi kõrge elektrihind kasvab sel kuul veelgi (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti keskmine elektri börsihind oli oktoobris 46,36 eurot megavatt-tunni kohta, mis on 39 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Eesti Energia sõnul jätkub hinnatõus ka sel kuul.   

Samas kui võrrelda septembriga, olid elektrihinnad möödunud kuul 9 protsenti väiksemad. Sama seis oli ka Lätis ja Leedus, teatas Eesti Energia.

Riiklik energiakontsern tunnistas, et vaatamata hiljutisele langusele on elektrihinnad võrreldes eelmise aasta sama ajaga veel võrdlemisi kõrged.

Eestis ja Soomes maksab elekter 38,7 protsenti rohkem kui mullu samal ajal, Lätis ja Leedus koguni 63,3 ja 62,1 protsenti rohkem. Läti ja Leedu hinnavahet Eestiga aitas tõenäoliselt suurendada ka elektrikaubanduse piiramine Kaliningradi ja Valgevene ühendustel.

Põhjamaade olulisemad tuumaelektrijaamad töötasid kenasti terve oktoobri, mis tagas parema pakkumise turule. Lisaks oli CO2 kvootide turg kogu kuu languses – kuu keskmiste hindade võrdluses langes hind 8,8 protsenti ehk 19,58 euroni tonnist.

Oktoobri lõpus oli elektrienergia tulevikutehingute hind Soome hinnapiirkonnas novembriks 50,55 eurot megavatt-tundi, mis annab põhjust oodata kerget hinnatõusu tõusu käesoleval kuul.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles