Peeter Koppel: õnneks on oktoober möödas

Peeter Koppel
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB strateeg Peeter Koppel räägib majandusjuttu.
SEB strateeg Peeter Koppel räägib majandusjuttu. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Oktoobrit peetakse mitmetel ajaloolistel põhjustel riskantsete varade jaoks vägagi ohtlikuks kuuks- Ka käesoleva aasta oktoober möödus üpriski tormiliselt, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Tõusvad Ameerika Ühendriikide riigivõlakirjade tootlused, oodatust mõnevõrra nõrgem globaalne kasv ning mis seal salata – kohati liigne optimism just tehnoloogiasektori aktsiate suhtes – lõid konteksti, kus juba teist korda käesoleva aasta jooksul liikusid riskantsete varade hinnad järsult allapoole.

Õhku jäid sellega seoses rippuma ka mitmed küsimused. Esiteks, kas Ameerika Ühendriikides aset leidev baasintressimäära järk-järguline tõstmine on läinud juba liiga kaugele ning teiseks kuidas (globaalne) kasv kõrgemate intressimääradega (või kasvõi kallima dollariga)  toime tuleb?   

Võrreldes veebruaris toimunud langusega on pilt veidi teine. Ühendriikide suhteliselt tugev majanduskasv on tekitanud teatud ülekuumenemisohu tööturul, mis võib läbi palgasurve hakata toitma ka inflatsiooniootusi. Samas mujal maailmas on olukord mõnevõrra nõrgem ning turud on hakanud muretsema, kas Ühendriigid suudavad üksi mõnevõrra nõrgemas keskkonnas tugevana jätkata?

Mitte just suure üllatusena on nõrgimaks lüliks maailmapildis Euroopa. Peamiselt kohalikel põhjustel on aset leidnud majanduse kasvutempo aeglustumine, tarbimine on üllatuslikult taas vähenemas ning poliitilised probleemid on kujunenud laiema pildi oluliseks komponendiks.

Tavapäraselt on kõrgemad võlakirjade tootlused käinud veidi pikemat pilti vaadates käsikäes ka aktsiate tõusuga, sest need omakorda on tulenenud soodsast kasvukeskkonnast. Majanduse nominaalkasv on aga just aktsiate jaoks olulisim kütus. Hetkel oleks vaja positiivseid signaale just kasvu osas ja mõningast poliitilise riskide vähenemist. Sellisel juhul oleks tõenäolisem edasine areng aktsiate puhul liikumine seni populaarseimatest ja kasvule enim tundlikest sektoritest (näiteks tehnoloogia) sektoritesse, mida on klassikaliselt käsitletud turvalisematena ja tsükli praegusesse faasi sobivatena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles