Eestit tabas oktoobris kuue aasta karmim hinnatõus (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatõus teeb paljudele inimestele tuska.
Hinnatõus teeb paljudele inimestele tuska. Foto: SCANPIX

Tänavu oktoobris tõusid hinnad aastaga 4,4 protsenti. Viimati nägime sellist inflatsiooni kuus ja pool aastat tagasi 2012. aasta märtsis.

Kaubad olid oktoobris aastataguse ajaga 3,7 protsenti ja teenused 5,7 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Inflatsiooni mõjutas enim transport, mis andis kogutõusust ligi kolmandiku. Kolmveerandi sellest andsid 20,1 protsenti kallinenud bensiin ning 20,4 protsenti kallinenud diislikütus. Elekter, soojusenergia ja küte andsid indeksi kogutõusust ligi viiendiku.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on kodudesse jõudnud elekter kallinenud 11,7, tahkekütused 24,5, soojusenergia 3,4 ja gaas 8,9 protsenti. Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust seitsmendiku. Toidukaupadest on mulluse oktoobriga võrreldes enim kallinenud külmutatud puuvili ja marjad (26 protsenti), värske köögivili (21 protsenti), munad (19 protsenti) ning odavnenud suhkur (21 protsenti).

Septembri inflatsiooniga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja transport. Diislikütus kallines kuuga 7,6 protsenti ja bensiin 4,1 protsenti. Oktoobriks ostetud lennukipiletid olid 21 protsenti kallimad, kui septembriks ostetud piletid. Suuremat mõju kuumuutusele avaldasid veel puuvilja 10-protsendiline ja kodudesse jõudnud elektri 2,8 protsendiline odavnemine, samuti köögivilja kallinemine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles