Est-For taotleb tselluloositehase eriplaneeringu laiendamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äänekoski tselluloositehas Soomes. Pilt on illustratiivne.
Äänekoski tselluloositehas Soomes. Pilt on illustratiivne. Foto: Wikimedia Commons

Tselluloositehast rajada sooviv Est-For ei toeta riikliku eriplaneeringu lõpetamist ning taotleb eriplaneeringu laiendamist Saarde ja Viru-Nigula valla territooriumidele.

«Est-For Invest ei nõustu riigi eriplaneeringu koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise lõpetamisega,» märgivad Est-Fori juhatuse liikmed Margus Kohava ja Aadu Poll riigihalduse minsitrile Janek Mäggile saadetud arvamusavalduses.

«Erinevate kohtute lahendites riigi eriplaneeringu algatamise otsuse õiguspärasuse üle on kohtud leidnud, et riigi eriplaneeringu algatamise puhul on tegemist õiguspärase otsusega ja õigesti valitud planeeringuliigiga,» märgivad ettevõtjad.

Tselluloositehast planeerivate ettevõtjate hinnangul on eriplaneeringuga jätkamiseks vajalik ülekaalukas avalik huvi olemas ning nende sõnul ei ole tuvastatud selle huvi äralangemist. «Eelnõu lähtub vaid väidetavast regionaalse iseloomuga avalikust huvist. Est-Fori hinnangul ei saa väidetav ülekaalukas avalik regionaalne huvi prevaleerida valitsuse poolt riigi eriplaneeringu algatamisel tuvastatud suure riikliku huvi üle. Seda eriti praeguses olukorras, kus mõjude hindamist ei ole isegi veel alustatud,» lisasid Poll ja Kohava.

Lisaks eriplaneeringuga jätkamisele teeb Est-For ettepaneku laiendada eriplaneeringu planeeringuaga ka Pärnu maakonna Saarde Valla ja lääne-Virumaa Viru-Nigula valla territooriumidele. «Mitmed kohalikud omavalitsused avaldanud valmisolekut kaasata riigi eriplaneeringu planeeringualasse nende territooriumid. Tänaseks on Saarde ja Viru‑Nigula vallad avaldanud tahet riigi eriplaneeringu planeeringuala laiendada vastavate valdade territooriumile ning planeerimise raames läbi viia mõjude, sealhulgas keskkonnamõjude hindamine,» sõnasid tselluloositehase arendajad.

Pöördumisele on lisatud ka Viru-Nigula valla seisukoht, mis toetab planeeringuala laiendamist. Varem on sama väljendanud ka Saarde vald.

«Täiendavalt on konsultatsioonid käimas ka Räpina, Võru ja Setomaa valdade esindajatega ning nende konsultatsioonide tulemused selguvad eeldatavasti novembri jooksul,» märgitakse pöördumises.

Riigihalduse minister Janek Mäggi on varasemalt öelnud, et Est-For Investi tselluloositehas eriplaneeringu ala võidakse laiendatakse Tartu- ja Viljandimaa asemel mõnda teise piirkond.,

«Seadus võimaldab planeeringuala laiendada, välistades Tartu- ja Viljandimaa, samas laiendades seda mõnda teise piirkonda. Seda saab kaaluda, kui selleks on selge kohalik tahe ja soov. Kui Saarde vald ja Viru-Nigula vald soovivad uurida selle tehase rajamise võimalikkust – see ei tähenda tehase rajamist –, siis valitsusel ei saa selle vastu midagi olla,» rääkis Mäggi möödunud nädalal. 

Mäggi pikendas oktoobri alguses Est-For Investi puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamise eelnõule vastamise tähtaega 3. novembrini.

Mullu kevadel algatas valitsus riigi kõigi aegade suurima tööstusinvesteeringu ehk miljardieurose tselluloositehase eriplaneeringu Emajõe läheduses Viljandi- ja Tartumaal.

Kuna kohalikud elanikud, Tartu linnavalitsus ja -volikogu olid tehase rajamise vastu, siis otsustas valitsus juunis algatada tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamise.

Est-Fori poolt plaanitav pea miljardieurone tehas hakkaks ümber töötlema umbes 3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas. Tootmisvõimsuseks planeeritakse keskmiselt kuni 750 000 tonni biotooteid aastas. Lõpptoodang läheks ekspordiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles