Postimees katsetab: millise pilditöötlusäpiga kõige ägedamaid pilte saab (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäel asuv maja pilvisel päeval.
Lasnamäel asuv maja pilvisel päeval. Foto: Maria Joost/Postimees

Selleks, et pilti oma sotsiaalmeediakontol jagada, ei piisa enam ammu ainult pildi tegemisest ja üles laadimisest, vaid enne pildi avalikustamist tuleb oma kunstilised anded proovile panna ja pilt võimalikult ägedaks vunkida.

Järjekordne päikeseloojangu pilt ärkab justkui iseenesest ellu, kui õiget rakendust kasutada. Vastu valgust tehtud fotol olevad näod selgenevad õigeid nuppe keerates. Igavast hallist taevast saab maailmalõppu kuulutav taevalaotus. Kui varem tuli ilusate ja kvaliteetsete piltide saamiseks fotograafiga ühendust võtta, siis nüüd piisab vaid oma nutitelefonile õigete rakenduste tõmbamisest.

Kohustuslik Instagrami-pilt lemmikloomaga.
Kohustuslik Instagrami-pilt lemmikloomaga. Foto: PM Tarbija

Kui oled minusugune kunsti-ja tehnikakauge inimene, siis ootad pilditöötlusprogrammilt lihtsust ja selgust. Sellist «filter peale ja käib kah» kiiret võimalust. Erilisi kellasid ja vilesid pole vaja, kleepse ma piltidele peale ei kleebi ja raame ümber pildi ka ei soovi panna. Lihtne ja puhas photoshop. Selleks, et kõige mugavam pilditöötlusäpp leida, võrdlesin AppStore'is esikohal olevaid rakendusi, mis iga Instagrami-kasutaja telefonis olemas peaks olema.

  • Snapseed
  • VSCO
  • Adobe lightroom CC

Sõelale jäi kolm rakendust, kuigi tegelikult oli rakendusi hulga rohkem, aga suurem osa neist on tasulised. Valiku tegemisele aitas kaasa ka kiire guugeldamine, milliseid pilditöötlusprogramme teised portaalid soovitavad.

Snapseed

Google’i  välja töötatud rakendus on küllaltki lihtne. Erinevalt teistest ei tule selle kasutamiseks eraldi kasutajat luua või rakendust Facebooki/Google’i kasutajaga ühendada.

Äpis on väga palju on vidinaid, mis aitavad pilti käsitsi parandada (nt heledust muuta, suurust lõigata ja nurka korrigeerida). Eriti meeldib mulle käsitsi töötlemise nuppude juures perspective-nupp, mis viltu tehtud pildi mitte ainult horisondi suhtes sirgeks keerab, vaid ka kaamera ja pildistatava objekti vahelise nurga ideaalseks muudab.

Lasnamäel asuv maja pilvisel päeval.
Lasnamäel asuv maja pilvisel päeval. Foto: Maria Joost/Postimees

Käsitsi pildi töötlemine muidugi eeldab, et inimesel on silma või vähemalt ettekujutust, mida ta oma pildilt saada tahab. Minusugusele teeb aga head meelt asjaolu, et rakenduses on hulganisti filtreid, mis kas sinu eest kunstilise töö ära teevad või lihtsalt mõne efekti lisavad.

Spanseedis saab valida lisaks tavapärastele portrait-, smooth-, pop-filtritele ka erineva temaatikaga filtreid – näiteks on retroluxi filtriga võimalik oma pilt 13 eri viisil retrohõngulisemaks teha. Isiklikult leian, et need filtrid meenutavad natukene Instagrami algusaegade filtreid ja on oma aja üsna ära elanud, aga eks see on maitse asi.

Positiivne on ka see, et erinevalt ülejäänud kahest rakendusest on Snapseedis võimalik fotole tekst lisada 38 erinevas kirjastiilis.

VSCO

Enne VSCO kasutamist tuleb endale luua kasutaja. Seda ilmselt seetõttu, et kuigi VSCO rakenduse allalaadimine on tasuta, siis rakenduse sees on võimalik oma kasutajale osta juurde kas lisavidinaid või teha end üldse premium-kasutajaks (VSCO X).

VSCO ei ole mitte ainult pilditöötlusprogramm, vaid midagi virtuaalse kogukonna laadset, kus kasutajad saavad teha pilte ja neid teiste kasutajatega sealsamas jagada ning vaadata ja õppida, mis teised teinud on. Rakenduses on pidevalt uuenev filtrite kataloog, kust saab osta sobivaid filtreid (mõningad neist on tasuta). VSCO X omanikul on kõikide filtrite kasutamine juba kuutasu sees. Igal kasutajal on võimalik seitse päeva järele proovida VSCO X kasutamist. Kuna siin aga võrdleme tasuta pilditöötlusprogramme, siis jätsin tasuta proovimise võimaluse aktiveerimata.

Inimesed päikeseloojangu taustal.
Inimesed päikeseloojangu taustal. Foto: Maria Joost/Postimees

Rakenduse tasuta versioon on samuti üsna asjalik. Kel on silma, see saab väga palju käsitsi pildiga mängida. Kunstimeeleta inimeste jaoks on 10 baasfiltrit, mis elu kergemaks teevad. Kui neist väheks jääb, siis saab filtritekataloogi tuhnida ja mõni sobiv leida. Baasfiltrid on iseenesest üsna kenad ja mitte üle võlli (nagu mõned Snapseedi filtrid on) vaid pigem lihtsad ja viisakad.

Kelle jaoks negatiivne, kelle jaoks ebaoluline – piltidele ei saa peale kirjutada.

VSCO X maksab 21,49 eurot aastas, mis teeb umbes 1,79 eurot kuus.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Ka Lightroomi kasutamiseks tuleb kas kasutaja teha või rakendus Facebooki/Google’i kontoga ühendada, sest kuigi rakenduse allalaadimine on tasuta, saab väga palju lisavidinaid kasutada alles pärast maksmist.

San Diego tänav päikeselise ilmaga.
San Diego tänav päikeselise ilmaga. Foto: Maria Joost/Postimees

Rakendus on mõeldud pigem neile, kellele meeldib rohkem käsitsi pilte töödelda. Filtreid (kui värvilist ja mustvalge valikut mitte arvestada) ei ole. Tasuta versioonil on suhteliselt keskpärased asjad käsitsi töötlemiseks – light, color, effects ja detail. Nõuab natukene rohkem aega ja kunstimeelt, seega sellele, kes soovib pigem kiirelt ja lihtsalt pilti muuta, jääb natukene väheks.

Sarnaselt VSCO rakendusega ei saa ka Lightroomi tasuta versioonis pildile teksti peale lisada.

Lightroomi premium-versioon maksab 4,99 eurot kuus.

Kokkuvõte

Kui peaks nende kolme pilditöötlusprogrammi vahel valima, mida edasipidi kasutada, siis kõige tõenäolisemalt kasutaksin Snapseedi – see on tasuta, lihtne ja paljude võimalustega. Negatiivsena võib välja tuua, et kõik need võimalused ei ole üldse vajalikud minu jaoks, aga samas universaalne toode peakski vastama võimalikult paljude maitsele, mistap ei tasu end sellest lasta häirida.

VSCO kasutamine nõudis küll natukene harjumist, kuid tegelikult on tegemist üllatavalt lihtsa ja mugava programmiga. Natukene segaseks jäi esialgu virtuaalse kogukonna osa, eriti kui plaanid rakendust vaid pildi töötlemiseks kasutada. Tasuline versioon ei ole ka väga kallis, seega võib-olla prooviksin sellegi ära.

Lightroomi tasuta versioon oli minu jaoks täielik pettumus. Vaid mõni funktsioon rohkem kui telefonis olemasolev pilditöötlusprogramm. Küll aga olen sõprade Instagramis näinud imekauneid pilte, mille puhul nad ise väidavad, et kasutasid Lightroom-premiumi. Võib-olla teeb premium-versioon tõesti imesid, aga ma ei tea, kas ma raatsiks selleks, et kaks pilti kuus Instagrami panna viis eurot kuus välja käia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles