Nafta hind langes vaatamata Iraani sanktsioonidele (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani naftaplatvormid Pärsia lahes.
Iraani naftaplatvormid Pärsia lahes. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Vaatamata esmaspäeval kehtima hakanud USA sanktsioonidele Iraani vastu, nafta hinnad langesid, sest Ühendriigid lubavad suurtel tarnijatel erandkorras endiselt Iraanilt naftat osta, vähemalt ajutiselt.
 

Brenti toornafta futuurid olid esmaspäeval 72,40 dollarit barreli kohta, mis on eelmise sulgemishinnaga võrreldes 43-sendine langus ehk 0,6 protsenti. WTI toornafta hind langes 46 sendi võrra ehk 0,7 protsenti hinnale 62,68 dollarit barreli kohta. Brent on kaotanud oktoobriga oma väärtusest umbes 16 protsenti ja WTI ligemale 18 protsenti.

USA teatas reedel, et lubab erandkorras jätkata Iraanist nafta importimist kaheksal riigil, kuid konkreetseid riike ei täpsustatud. Maailma suurimad Iraani nafta ostjad on Hiina, India, Jaapan, Lõuna-Korea, Itaalia, Türgi, Araabia Ühendemiraadid ja Taiwan.

Iraani naftast tugevalt sõltuv Jaapan teatas esmaspäeval, et on USA valitsusega tihedas kontaktis, kuid ei täpsustanud, kas nad on saanud kauplemiseks USA heakskiidu või ei.

Nafta tarbimine on viimastel kuudel aeglustunud, kuid tootmine on läinud suure hooga kasvuteele. Kolm maailma suurimat naftatootjat Venemaa, USA ja Saudi Araabia kasvatasid oktoobris esimest korda oma tootmist kokku üle 33 miljoni barrelini päevas. 2010. aastaga võrreldes on kolme riigi tootmine kasvanud 10 miljoni barreli võrra päevas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles