Neivelt: vabatahtlik pensionsammas langetaks inimeste stressitaset (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ettevõtja Indrek Neivelt ütles, et pensioni teise samba vabatahtlikuks muutmine langetaks paljude inimeste stressitaset ja elu läheks selle tulemusel paremaks.

Neivelti idee on selles, et kui inimesed saaksid teisest pensionisambast raha välja võtta, võiksid nad seda kasutada kallite või ülikallite tarbimislaenude tagasimaksmiseks, vahendab ERR.

See langetaks ettevõtja sõnul inimeste stressitaset, mis on kasulik ka tervisele. «Ei ole kerge elada, kui sa pead tihtilugu lühiajalist ja kallist laenu võtma,» ütles ta.

Teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise tulemusel jääks Eesti inimestel aastas kätte 200 miljonit eurot, mida nad saaks kulutada millekski muuks. Ja pankadel jääks see raha teenimata.

Seega peab endine pankur Isamaa ettepanekut väga riigimehelikuks, mis aitab reaalset väga suurt osa inimesi.

Isamaa läheb sammaste kallale

Isamaa eestseisus toetas sel nädalal erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekut teha II samba pensionifondid vabatahtlikuks. See annaks inimestele võimaluse seni sambasse kogunenud raha välja võtta. 

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et II pensionisammas pole täitnud selle kehtestamisel seatud eesmärke. Probleemi süsteemne põhjus on erakonna hinnangul selles, et riik on võtnud inimeste käest ära pea kogu otsustusõiguse ja sundinud pensioniraha investeerima halvasti toimiva konkurentsiga pensionifondide turule. Fondide tasud on olnud kõrged ja investeeringute reaaltootlus viimasel kümnendil negatiivne.

Ettepaneku kohaselt võib pensionikogumist jätkata samamoodi nagu seni, kuid lisandub õigus kanda pensionifondi kogunenud raha oma investeerimiskontole ning seda ise paigutada.

Investeerimiskonto kasutamise võimalusi laiendatakse, et seda kasutades oleks võimalik investeerida rohkematesse varaklassidesse. Investeerimiskonto kaudu tuleb soovijatele anda ligipääs võimalikult paljudele Eesti ja maailma väärtpaberitele, investeerimisfondidele ning muudele investeerimisvõimalustele. Igaühel on ka õigus raha investeerimiskontolt välja võtta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles