Reinsalu tahab abielulahutuste vaidlused viia notarite kabinetti

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Aivar Aotäht

Justiitsministeeriumil on tekkinud idee anda abielulahutuste kohtueelsed vaidluste pidamine notarite ülesandeks.

Justiitsminister Urmas Reinsalu arvas täna Notarite Koja juubelikonverentsil, et lisaks digitaalse kaugtõemise sisseseadmisele võiks anda notaritele tulevikus ka täiesti uusi ülesandeid. Ta viitas näiteks osanike registri pidamisele ja abielulahutuste kohtueelsete lepitusmenetluste pidamist.

«Meil oleks vaja lepitusmenetlusi, mis on püstitunud nii elatiste määramisega, suhtluskorra sisseseadmisega, laste hooldusküsimustega, kui pere on lagunenud. Tahame arutada võimalust, et tasulist kohtueelset lepitusmenetlust võiksid hakata läbi viia notarid,» sõnas ministeroma kõnes.

Notarite tegevuse rahastamine võiks ministri hinnangul seejuures toimuda elatisabi fondi vahenditest.

Justiitsministeeriumi vabakutsete talituse juhataja Gunnar Vaikmaa sõnul on lepitusmenetluse uus viis hetkel ideetasandil ja vajab põhjalikumat kaalumist, sest sellised juhtumid  - nagu varajagamine ja  suhtluskord lastega - ei ole tavapärased kohtuasjad, vaid pigem kokkulepete küsimus.

«Seega tuleb kaaluda, kas selliseid küsimusi tuleks suunata näiteks notarite juurde,» rääkis Vaikmaa.

Mis puutub aga kaugtõestamise süsteemi kasutuselevõtmist, siis see eelnõu on juba riigikogu menetluses ja ootab vaid rahvasaadikute heakskiitu. Uus kord võimaldaks teha notariaalseid toiminguid üle digikanalite.

«Me peame olema valmis pakkuma lahendusi klientidele, kes on harjunud igapäevaselt omi asju ajama digilahenduste vahendusel. Seetõttu on meil plaanis pakkuda kaugtõestuse võimalust, mis tõenäoliselt rakendub 2019. aasta lõpus või 2020. aasta alguses,» rääkis konverentsil Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

«Samas peame tagama, et säiliksid notariameti traditsioonid. Arenguprotsessis peab alles jääma see, milleks meid loodi – me peame olema vahendiks, et tagada õigusrahu. Vaidluse käigus inimene tavaliselt ei jõua oma õiguseni, kas siis seetõttu, et tal puudub raha või teadmised ja oskused. Meie asi on hoida inimesi sattumast keerulistesse õigusvaidluse protsessidesse ja tagada, et inimesed saaksid tarbida õigushüve ilma vaidlusteta,» rääkis Saar-Johanson.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul loodab ta, et riigikogu menetleb kaugtõestamist võimaldavat eelnõu venitamisteta ning 2020. aastast on võimalik distantsilt tõestamist läbi viia.

Esimene lugemine peaks toimuma veel 2018. aasta jooksul ja eesmärk on võtta muudatused vastu 2019 alguses.

Samas näevad notarid oma töös inimesi, kes pole kunagi käinud internetis ega saatnud e-maili. «Digitaliseerimist ei saa peale suruda, see peab olema võimaluseks,» rääkis Saar-Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles