VKG pööras suure kahjumi ilusaks kasumiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupp.
Viru Keemia Grupp. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Viru Keemia Grupp (VKG) teenis kolmandas kvartalis 6,2 miljonit eurot kasumit. Aasta tagasi oli firma veel 7,7 miljoni euroga miinuses.

Ettevõtte käive suurenes kolmandas kvartalis 44 protsenti 48,2 miljoni euroni.

Brent toornafta keskmine hind oli kolmandas kvartalis 75 dollarit barrel ehk samal tasemel, mis teises kvartaliski. Dollari tugevnemise tulemusena kasvas VKG põlevkiviõlide referentstoote 1-protsendilise kütteõli keskmine hind 7 protsendi võrra 367 euroni tonni eest. «Kuigi Iraani sanktsioonide ootuses lõppes kolmas kvartal õliturgudel korraliku hinnaralliga, siis kriisieelsetele tasemetele jõudmiseks peaksid õlihinnad veel umbes 20 protsenti kosuma,» ütles VKG finantsidrektor Jaanis Sepp.

«Viimased uudised globaalse majanduskeskkonna jahtumisest ning Saudi-Araabia, Venemaa ja ka USA tootmismahtude suurenemisest on oktoobris aga kaasa toonud õlihindade korrektsiooni ning täiendavat tõusu hetkel ei paista,» lisas Sepp.

VKG kaubaõlide toodang oli kolmandas kvartalis 143 000 tonni, mis on 13 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Erakordselt soe suvi valmistas teatud raskusi ka tootmisele, mistõttu jäi kolmanda kvartali kaubaõlide toodang 4 protsendi võrra alla teise kvartali toodangule. «Praegu töötavad tehased täisvõimsusel ja meie tootmisootused neljanda kvartali osas on kõrged,» märkis Sepp.

Ojamaa kaevandus töötab jätkuvalt täisvõimsusel. Kolmandas kvartalis toodeti 1,08 miljonit tonni kaubakivi ehk 4 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. VKG Energia elektritoodang oli 117,3 gigavatt-tundi ehk 2 protsenti suurem võrreldes aasta varasemaga, soojusenergia müük oli vaatamata soojadele ilmadele ainult 1 protsendi võrra väiksem. 

Kontsernile kuuluv võrguettevõte VKG Soojus, kes varustab keskküttega ligikaudu 50 000 elanikku Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Sompas, langetas alates 1. novembrist müüdava soojusenergia hinda 5 protsendi võrra 52,66 eurole megavatt tunni kohta.

Kontserni investeeringud moodustasid kolmandas kvartalis 6,3 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 2 protsenti, millest 1,2 miljonit eurot oli keskkonnaalaseid investeeringuid. Teostatud investeeringutest suurema osakaaluga oli Ahtme ja Jõhvi keskküttevõrgu uuendamine summas 800 000 eurot. Riigieelarvesse panustati kolmandas kvartalis läbi erinevate maksude ja tasude kokku 10,2 miljonit eurot, mis on 1,5 miljonit eurot rohkem kui mullu.

Võrdluses kasvas teises kvartalis VKG käive aastaga 27 protsenti 49,8 miljoni euroni ning mulluse 3 miljoni euro suuruse kahjumi asemel teenis VKG teises kvartalis 5,7 miljonit eurot kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles