Nafta hind on kuuga odavnenud pea viiendiku võrra (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatootmine Texases (USA)
Naftatootmine Texases (USA) Foto: MIKE STONE / REUTERS/Scanpix

Brenti nafta hind langes oktoobrikuus üheksa protsenti 75,47 dollarini barrel, tänaseks on hinnalangusele lisandunud veel 3,7 protsenti 72,67 dollarini barrel. Nii odav oli nafta viimati augusti lõpus ning nii suur kuine hinnalangus 2016. aasta juulis.

Võrreldes viimaste aastate kõrgeima hinnaga (3. oktoobril tõusis see 86,29 dollarit barrel ) on nafta hind kukkunud koguni 16 protsenti.

Suure hinnalanguse taga on investorite ja eriti spekulantide nägemus, millises suunas nafta hind liigub.

The Wall Street Journal kirjutas, et spekulatiivsete investorite (peamiselt riskifondid) tõusule ja langusele panustamiste suhe oli oktoobri eelviimasel nädalal  neli ühele, mis on madalaim alates eelmise aasta oktoobrist ning väga palju madalam selle aasta juuliga võrreldes, mil see suhe oli 26 ühele.

Nafta hinna hiljutise tõusu peamine mootor oli globaalse nõudluse järsk kasvamine ja ekspordi langus Iraanist ja Venezuelast. Nüüd usub osa investoreid ja kauplejaid, et tootmise kasv Saudi Araabias ning globaalse nõudluse kahanemine seoses majanduskasvu aeglustumisega viib selleni, et pakkumine ületab nõudlust järgmise aasta kõikides kvartalites.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles