Maksuamet võttis Ida-Viru ümbrikupalga maksjad vahele

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet leidis Ida-Virumaa ehitusobjektidelt 15 registreerimata ehitustöölist.
Maksuamet leidis Ida-Virumaa ehitusobjektidelt 15 registreerimata ehitustöölist. Foto: Kristjan Teedema

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad külastasid oktoobri teises pooles Ida-Virumaa kümmet ehitusobjekti, kus tuvastas ridamisi ümbrikupalga maksmist. 

MTA kontrollis 62 ettevõtte maksukäitumist. Ümbrikupalga maksmise kahtlusega äriühinguid oli kokku 15. Kokku kontrolliti ehitustel 154 töötajat, kellest registreerimata oli 15. Kümnest külastatud ehitusobjektist neli olid riigihanke objektid, kus oli registreerimata töötajaid 11.

MTA maksuauditi üksuse juhi Külli Koidumäe sõnul teeb murelikuks eelkõige see, et ka riigihangete objektil leidub registreerimata töötajaid ja ümbrikupalga kahtlusega ettevõtteid. «Meie eesmärk on koostöös tellija ja peatöövõtjaga ennetada rikkumisi. Selleks oleme kohtunud ja planeerime ka edaspidi kohtumisi riigiasutuste ja kohalike omavalituste hankeid korraldavate ametnikega, et keskenduda probleemidele riigihangetel, anda ülevaade MTA loodud võimalustest tehingupartneri tausta kontrollimisel ja juhtida tähelepanu asjaoludele, mis peaks olema välja toodud lepingutes allhankijatega,» ütles Koidumäe.

«Riigihangetel ümbrikupalga maksmise lõpetamine on üks ameti prioriteetidest. Avalik raha ei tohiks jõuda ettevõtjateni, kes konkurentsieelise saamiseks jätavad oma kohustused riigi ja töötajate ees täitmata,» rõhutas Koidumäe.

Koidumäe sõnul peavad kõik ümbrikupalga kahtlusega ettevõtted oma maksuasjad üle vaatama ja tööjõumaksud kindlasti deklareerima ja tasuma. «Selliste ettevõtete osas alustasime maksumenetlusi ja selgitame välja täiendava maksukohustuse suuruse,» lisas ta.

MTA eesmärk on ümbrikupalga saajate osakaalu vähendada 2021. aastaks 4 protsendini. Selleks jätkab amet ümbrikupalkade maksmise ja käibe varjamise tuvastamiseks suunatud vaatlusi üle Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles