Tõniste: inimestele tuleb ausalt öelda, et nende riiklik pension on tulevikus väike (27)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Madis Sinivee

Rahandusminister Toomas Tõniste (Isamaa) sõnul tuleb inimestele ausalt öelda, et nende riiklik pension on tulevikus pigem väike ja seetõttu tuleb iseseisvalt pensionipõlveks sääste koguda või investeerida.

«OECD on pensionifonde võrrelnud ja meie sundpensionifondide tootlus on maailmas viimaste hulgas,» kommenteeris Tõniste möödunud nädalal ilmunud mõru uudist, et Eesti inimeste pensioniraha sulab armutult.

«Mina usun, et kui inimestele anda rohkem vabadust oma pensionivara kasvatada ja kasutada, siis on neil kokkuvõttes pensionile minnes rohkem vara ja sääste kui praeguse süsteemiga jätkates,» lisas ta.

Samas on ta veendunud, et inimestele tuleb ausalt öelda ka seda, et riiklik pension on tulevikus pigem väike ja sellepärast tuleb igal juhul pensionipõlveks koguda sääste või investeerida oma kodusse või ettevõtlusse. «Mina usun, et inimesed seda ka tajuvad ja käituvad vastutustundlikult. Riik ei pea mõnede inimeste vastutustundetuse tõttu hakkama kõigile inimestele lapsehoidjaks.»

Isamaa läheb sammaste kallale

Isamaa eestseisus toetas sel nädalal erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekut teha II samba pensionifondid vabatahtlikuks. See annaks inimestele võimaluse seni sambasse kogunenud raha välja võtta. 

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et II pensionisammas pole täitnud selle kehtestamisel seatud eesmärke. Probleemi süsteemne põhjus on selles, et riik on võtnud inimeste käest ära pea kogu otsustusõiguse ja sundinud pensioniraha investeerima halvasti toimiva konkurentsiga pensionifondide turule. Fondide tasud on olnud kõrged ja investeeringute reaaltootlus viimasel kümnendil negatiivne.

Ettepaneku kohaselt võib pensionikogumist jätkata samamoodi nagu seni, kuid lisandub õigus kanda pensionifondi kogunenud raha oma investeerimiskontole ning seda ise paigutada.

Investeerimiskonto kasutamise võimalusi laiendatakse, et seda kasutades oleks võimalik investeerida rohkematesse varaklassidesse. Investeerimiskonto kaudu tuleb soovijatele anda ligipääs võimalikult paljudele Eesti ja maailma väärtpaberitele, investeerimisfondidele ning muudele investeerimisvõimalustele. Igaühel on ka õigus raha investeerimiskontolt välja võtta.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles