Tarbijakaitseamet noomis karmilt sidefirmasid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseamet tuvastas, et sideoperaatorid kasutasid tarbijaid ebamõistlikult kahjustavaid tüüptingimusi.
Tarbijakaitseamet tuvastas, et sideoperaatorid kasutasid tarbijaid ebamõistlikult kahjustavaid tüüptingimusi. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Lähtuvalt mullu jõustunud rändlusteenuste regulatsioonist saavad tarbijad Euroopa Liidus, lisaks Norras, Liechtensteinis ja Islandil kasutada rändlusteenuseid senisest soodsamalt. Rändlusteenusega võivad kaasneda ka mõned ootamatult kulukaks osutuvad ohud, millest ameti hinnangul ei ole tarbijaid piisavalt teavitatud.

Tarbijakaitseamet tuvastas Elisa, Tele2 ja Telia suhtes läbiviidud järelevalvemenetluste käigus, et ettevõtjad ei anna tarbijatele piisavalt lepingueelset teavet laevadel ja sadamates satelliitvõrku sattumise ja piiriäärsetel aladel naaberriigi sideoperaatori võrku sattumise võimalusest ning mida selliste olukordade vältimiseks ette võtta. Lisaks ei teavitatud tarbijaid sellest, et rändluses andmeside kasutamise täielikuks vältimiseks tuleb mobiiltelefoni seadetest andmeside välja lülitada.  

Sideoperaator teavitab võrgu vahetumisel SMSiga hindadest, kuid sideoperaatoril on ka kohustus tagada, et tarbija saaks lepingu sõlmimise eelselt kasutatava teenuse ja teenuse tasude kohta piisavalt teavet viisil, mis aitab mõista teenuse kasutuse rahalisi tagajärgi.

Järelevalvemenetluse tulemusena parandasid sideoperaatorid lepingueelse teabe andmist, täpsustades lepingu tingimusi. Tarbijakaitseamet soovitab ka tarbijatel olla rändlusteenuse kasutamisel hoolikas ja ettevaatlik ning olla teenuse kasutamisel veendunud, missuguse operaatori võrku parajasti kasutatakse.

Amet selgitab, et maapealsed mobiilsidevõrgud ei levi laevadel ja lennukites, kus osutatakse mobiilsideteenust satelliitvõrgu kaudu. Rändlusteenuse kasutamine satelliitvõrgu vahendusel on tunduvalt kallim tavapärastest rändlusteenuste hindadest, mistõttu tasub mobiiltelefoni kasutamist vältida reisides laeva või lennukiga ning kasutada vaid kriitilise vajaduse puhul, seejuures arvestades kõrgema hinnaga. Lisaks tuleb olla tähelepanelik mobiiltelefoni kasutamisel sadamates, kus telefon võib samuti sattuda satelliitvõrku. Piiriäärsetel aladel reisides tasub ettevaatlik olla eriti siis, kui naaberriigis rändlusteenuste regulatsioon ei kohaldu.

Sellistes kohtades reisides on soovitatav keelata mobiiltelefonis automaatne võrguvalik ja valida võrk käsitsi, nii ei satu telefon ootamatult soovimatusse võrku. Ise mobiilivõrku valides tasub teada, et mobiiltelefon näitab kõiki võrke, kel antud asukohas levi on. Amet soovitab vajadusel oma sideoperaatori veebilehelt uurida, milliste operaatoritega konkreetses riigis koostööd tehakse, et valida õige võrk.

Lisaks tuleb rändlusteenust kasutades meeles pidada, et kuivõrd nutitelefon võib kasutada andmesidet ka siis, kui internetti teadlikult ei kasutata, tuleb rändluses andmeside kasutuse täielikuks vältimiseks andmeside mobiiltelefoni seadetest välja lülitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles