Tallinna tänavapuhastusfirma müügile tõmmati poole peal pidurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Keskkonnateenuste tegevjuht Argo Luude
Eesti Keskkonnateenuste tegevjuht Argo Luude Foto: Erik Tikan

Teehoolduse ja jäätmekäitlusega tegelev Eesti Keskkonnateenused loobus plaanist osta täisosalus ja ühtlasi kontroll Tallinna tänavaid hooldavas firmas NVTeed. 

Suvel konkurentsiameti ette jõudnud koondumise järgi tahtis Eesti Keskkonnateenused osta firmalt Bluebay välja 50,02 protsendi suuruse osaluse Tallinna Kommunaalteenuste nime kandvas ettevõttes. Ülejäänud osalus ehk pisut vähem kui kontrollpakk oli juba Keskkonnateenuste oma.

Nüüd on aga jäätmefirma plaanist loobunud. «Oli mõte osta teine osapool välja. Erinevaid aspekte ja värke-särke analüüsides jõudsime aga järeldusele, et teise osapoole välja ostmine mõistlik ei ole,» ütles Eesti Keskkonnateenuste juht Ardo Luude BNS-ile.

Ta tõdes, et konkurentsiamet ei vaadanud koondumise peale ka väga hea pilguga. Juulis otsustas amet võtta ülevõtmistehingu hindamiseks lisaaega ehk alustas täiendavat menetlust hindamaks, ega konkurentsiolukord tehinguga ei kahjustuks.

Nüüd on konkurentsiamet koondumise hindamise lõpetanud, kuna osapooled loobusid koondumisest. «Mõtlesime, et võtame koondumise tagasi jah, ega midagi, elame edasi nii, nagu oleme elanud,» rääkis Luude.

See tähendab, et ka edaspidi jääb Tallinna Kommunaalteenustest 49,98 protsendi omanikuks Eesti Keskkonnateenused ning kontrolliva 50,02 protsendi suurune osalus jääb OÜ-le Bluebay. Selle ettevõtte omanikuks on äriregistris märgitud audiitorifirma Deloitte Eesti maksukonsultatsioonide juht Mait Riikjärv.

Tallinna Kommunaalteenused ise majandustegevusega ei tegele, kuid selle tütarühing NVTeed OÜ tegutseb tänavate hoolduse valdkonnas. Selles äris hakkas eelmise aasta lõpus asutatud NVTeed OÜ tegutsema siis, kui omandas OÜ-lt N&V linnapiirkondades teostatavate teehoiutööde ja maastikuhoolduse ettevõtte osa, sealhulgas hankelepingud Tallinna linnas.

N&V kuulus Ida-Virumaa taustaga kommunaalettevõtjale Nikolai Ossipenkole, teadaolevalt on Tallinna hoolduslepingute maht üle 3,4 miljoni euro. Prokuratuur on Ossipenko firmasid Uikala Prügila, Ekovir ja N&V süüdistanud maksupettuses ning augustis pidi asjas toimuma eelistung, ent juulis kustutati N&V äriregistrist, mis tähendas kriminaalmenetluse lõppemist. 

Eesti Keskkonnateenused tegeleb peamiselt jäätmete käitlemise ja veoga ning peab jäätmejaamu, ent kõrvaltegevusena teeb firma ka teehoiutöid, hooldades peamiselt samuti just linnatänavaid.

Konkurentsiametile teatatud andmete järgi ületab praeguseks katki jäänud koondumise osaliste ühine turuosa Eesti linnatänavate hoolduse turul 15 protsenti, mis tähendab, et see on horisontaalselt mõjutatud kaubaturg.

Eesti Keskkonnateenused AS-i üle teostavad ühist valitsevat mõju tema tegevjuhtkond läbi MBA Investeeringud OÜ ning Baltcap Private Equity Fund II (BPEF II). MBA Investeeringute omanikud on läbi ettevõtete Bruno Tammearu, Argo Luude, Liis Luude ja Mihkel Õnnis. BPEF II loodi koostöös Euroopa Investeerimisfondiga (EIF), mis investeerib läbi Eesti, Läti ja Leedu valitsuste loodud Balti Innovatsioonifondi (BIF).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles