Isamaa lubaks inimestel pensionifondist raha kohe välja võtta (5)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Liis Treimann

Isamaa eestseisus toetas erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekut teha II samba pensionifondid vabatahtlikuks. See annaks inimestele võimaluse seni sambasse kogunenud raha välja võtta. 

«Isamaa eestseisus toetas konsensuslikult erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekut anda inimestele tegelik kontroll oma pensionivara üle. Selleks tuleb II samba pensionifondid teha vabatahtlikuks ja anda inimestele võimalus jätkata säästmist ja investeerimist ka isikliku investeerimiskonto kaudu. Samuti peab inimestel olema õigus kogutud raha välja võtta,» teatas erakond Isamaa. 

«Isamaa ettepanek on teha kogumispensioni süsteemis üks põhimõttelise tähtsusega muudatus – anda inimestele otsustusõigus oma teise pensionisamba kasutamise üle,» ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et II pensionisammas pole täitnud selle kehtestamisel seatud eesmärke. Probleemi süsteemne põhjus on selles, et riik on võtnud inimeste käest ära pea kogu otsustusõiguse ja sundinud pensioniraha investeerima halvasti toimiva konkurentsiga pensionifondide turule. Fondide tasud on olnud kõrged ja investeeringute reaaltootlus viimasel kümnendil negatiivne.

«Me usume, et valikuvabadust suurendades ja riiklikku sundi vähendades teeb enamik inimesi oma varaga otsuseid, mis kasvatavad jõukust ja valmisolekut vanaduspõlveks paremini kui riiklikult reguleeritud sundpensionifondid, mille tootlus on maailmas viimaste hulgas,» ütles Seeder.

«See, kui inimestest saavad oma kogumispensioni peremehed, tugevdab konkurentsi Eesti investeerimisturul ja annab signaali, et tuleviku peale tuleb ka inimestel endil mõelda,» lisas Seeder.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et kogu II sambasse kogutud vara kuulub pensionikogujatele. Ettepaneku kohaselt võib pensionikogumist jätkata samamoodi nagu seni, kuid lisandub õigus kanda pensionifondi kogunenud raha oma investeerimiskontole ning seda ise paigutada.

Investeerimiskonto kasutamise võimalusi laiendatakse, et seda kasutades oleks võimalik investeerida rohkematesse varaklassidesse. Investeerimiskonto kaudu tuleb soovijatele anda ligipääs võimalikult paljudele Eesti ja maailma väärtpaberitele, investeerimisfondidele ning muudele investeerimisvõimalustele. Igaühel on ka õigus raha investeerimiskontolt välja võtta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles