Linnaisad tõmbasid uuele kõrghoonele juba eos pidurit (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikovi sõnul peab Gonsiori tänava ääres asuv Kompassi väljak jääma avalikuks linnaväljakuks, kuhu kõrghoonete ehitamine pole teretulnud.

Postimees kirjutas hiljuti, kuidas Eesti üks edukaim kinnisvaraarendaja Endo Tõnuver plaanib Tallinna kesklinna Kompassi väljakule 13-korruselist kõrghoonet.  

Tõnuveri firma Endover ostis Kompassi väljaku riigi korraldatud enampakkumisel 2015. aasta lõpus 540 000 euro eest.

Ablinnapea Novikov rõhutas, et linn ütles juba enne kinnistu müümist, et nad ei luba sinna uut kõrghoonet. «Seega võttis kinnisvaraarendaja selle maatüki omandamisega teadliku riski. Ärimaana enampakkumisele pandud Gonsiori tänava kinnistu hoonestamine on pehmelt öeldes ebatõenäoline,» märkis abilinnapea.  

Maa-amet pani Reimanni, Maneeži ja Gonsiori tänava ristumiskohal asuva Kompassi välja müüki 2015. aasta lõpul. Linn polnud sellega sugugi nõus ja soovis, et maa-amet annaks maatüki hoopis tasuta neile.

«Paraku Maa-amet sellega ei nõustunud,» nentis Novikov. «Nüüd on kinnistu soetanud kinnisvaraarendaja avaldanud soovi rajada sellele maalapile 13-korruseline elu- ja ärihoone. Sellele väheldasele teede ristumiskohal asuvale alale hoone rajamine on linnaehituslikult põhjendamatu,» ei andnud abilinnapea arendajatele palju lootust.

Plaanid on uhked

Tõnuveri firma OÜ Meryan esitas nädalapäevad tagasi Tallinna linnaplaneerimise ametile ettepaneku algatada Kompassi väljakul detailplaneering.

Soov on kavandada kinnistu hoonestus nii, et säiliks piisavalt avalikku ruumi, mis koos kavandatava hoonega muudaks ala kesklinlikuks. Samuti säilitataks olemasolevad diagonaalsed jalakäijate ühendusteed ning luuakse Kompassi väljakul seni puudu olnud aktiivne kohvikute ja poodide hoonefront.

Hoonealune pind maa peal oleks 400 ruutmeetrit, millele lisanduks autolifti hooneosa. Maa-aluseks netopinnaks on arvestatud 1160 ruutmeetrit.

Planeeritavate korterite arv oleks 31 ning parkimiskohti oleks detailplaneeringu taotluse kohaselt kuni 84. Parkimine on kavandatud kolmele maa-alusele korrusele, kuhu pääseb Reimani tänavalt autoliftide abil.

Arhitektuuribüroo KOKO visiooni kohaselt oleksid hoone esimesel ja teisel korrusel äripinnad ja ülemistel korrustel korterid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles