Suur graafik: Eesti pensionifondidest on kehvemad vaid Tšehhi ja Egiptuse omad (7)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaene pensionär (sümbolfoto).
Vaene pensionär (sümbolfoto). Foto: Caro / Teschner / Caro / Teschner/Scanpix

Möödunud nädala lõpus avaldas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) oma järjekordse raporti pensionifondide kohta, millest selgub, et Eesti pensionifondid ei ole kehvimad mitte Euroopas vaid vaata, et kogu maailmas ning paistab, et mahajäämus teistest üha süveneb.

Raport analüüsib lisaks OECD liikmesriikidele terve rea organisatsiooni mittekuuluvate riikide pensionifonde.

Raportist selgub, et 2017. aasta netotootluste (pensionifondide keskmine tootlusest on maha arvatud inflatsioon) on Eestist kehvemad vaid kaks riiki. Kehvima tootlusega, miinus 9,7 protsenti, olid Egiptuse pensionifondid (Eelmisel aastal oli inflatsioon Egiptuses üle 20 protsendi). Tšehhi pensionifondide reaaltootlus oli miinus 1,8 protsenti. Tootlus jäi inflatsioonile alla liiga konservatiivsete strateegiate tõttu, kirjutab OECD oma raportis. Sama võib öelda Eesti kohta, kus pensionifondide reaaltootlus oli -0,1 protsenti. Hinnad kasvasid Eestis möödunud aastal 3,4 protsenti.

 

Olukord pole parem ka pikaajaliste tootluste puhul. Vaid viie aasta keskmine netotootlus on positiivne – 2,1 protsenti aastas, millega oleme 48 analüüsitud riigi seas 40. kohal. 10 aasta tootluste järgi oleme -1,3 protsendiga viimasel ja 15 aasta tootluste järgi Läti ees eelviimasel kohal.

Arvatavasti aitas viie aasta keskmist tootlust hoida positiivsena üle kahe aasta kestnud aastatel 2014. aasta juunist kuni 2016. aasta juulini.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles