Maailma veinitoodang kasvas järsult (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinivaadid Martillacis, Prantsuamaal.
Veinivaadid Martillacis, Prantsuamaal. Foto: Regis Duvignau / Reuters/Scanpix

Pärast veinitoodangu langust enam kui 20 aasta madalaimale tasemele eelmisel aastal, on sel aastal see kasvamas tervelt 12 protsenti ja on viimase viie aasta suurim.

Rahvusvaheline viinamarja ja veiniorganisatsioon (OIV) prognoosi kohaselt toodetakse sel aastal 282 hektoliitrit veini, mis võrdub 4,1 miljardi pudeliga. Toodangu taastumise eesotsas on maailma suurimad tootjad nagu Itaalia, Prantsusmaa ja Hispaania.

«Euroopa põhilistes toodangumaades on 2018. aasta saak hinnanguliselt suurem,» teatab IOV. «Portugal ja Kreeka on ainsad riigid, kus saak oli 2017. aastaga võrreldes väiksem.»

Suurem viinamarjasaak on hakanud juba mõjutama hindu Prantsuamaal, kus punase veini hulgihind on langenud oktoobris 86 sendini liiter võrrelduna 1,03 euroga juulis, kirjutab Bloomberg.

Itaalia on säilitamas oma kohta maailma suurima veinitootjana. Sealne toodang kasvas 14 protsenti 48,5 miljoni hektoliitrini, aga Prantsusmaa tegi suure hüppe järele. Prantsusmaa veinitoodang kasvas koguni 27 protsenti 46,4 miljoni hektoliitrini, Hispaanias kasvab toodangumaht 26 protsenti 40,9 miljoni hektoliitrini.

USA veinitoodangu kasvuks prognoosib sealne põllumajandusministeerium kaks protsenti 23,9 miljoni hektoliitrini. Ameerika Ühendriigid on suuruselt neljas veinitootja maailmas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles