Graafikud: vaata, kui palju Eesti esisaja ettevõtetest kuuluvad väliskapitalile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
:Ericsson Eesti tehases
:Ericsson Eesti tehases Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

On tekkinud mulje, et kõik meie suuremad ettevõtted kuuluvad välismaalastele, s.t. on välisettevõtete tütarettevõtted. Päris nii see siiski ei ole.

Eesti sajast suurimast ettevõttest kuulub väliskapitalile või on väliskapitali enamusomanduses 44 ning nende kogukäive oli mullu 7,8 miljardit eurot, mis moodustab 41 protsenti ettevõtete esisaja kogukäibest.

 

Järelikult kohalikule kapitalile kuulub 56 esisaja ettevõtet, kelle kogukäive oli mullu 11,1 miljardit eurot. Sellest 56 ettevõttest üheksa kuulub riigile ja nende käive on kokku 1,8 miljardit eurot ehk veidi alla kümne protsendi esisaja kogukäibest. Riigile kuuluvate ettevõtete hulka on loetud ka kolm keskhaiglat, mis on küll sihtasutused, aga nende ainus erinevus äriühingutest on see, et ei saa omanikele dividende maksta.

 

Eesti kapitalile kuulub 46 esisaja ettevõtetest, ja nende käive kokku oli 9,2 miljardit eurot ehk pool kogukäibest.

 

Kohalikule kapitalile kuuluvate ettevõtete hulka kuuluvad ka kuus börsiettevõtet (ilma Tallinna Sadamata), kelle kogukäive oli 2,4 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles