Teslat ähvardab võimalike valeandmete esitamise pärast kriminaalsüüdistus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3. Foto: Ng Han Guan / AP/Scanpix

Alles jõudis Tesla USA väärtpaberituru järelvalvega (SEC) kohtuvälisele kokkuleppele kuid nüüd ohustab ettevõtet kriminaaluurimine müüginumbrite võimaliku valetamise eest.

Föderaalne juurdlusbüroo (FBI) uurib, kas Tesla edastas valeandmeid Model 3 kohta ning kas edastas investoritele valeinfot ettevõtte majandustulemuste kohta 2017. aasta alguses, kirjutab The Wall Street Journal teemaga kursis olevatele allikatele viidates.

Majanduslehe sõnul on FBI töötajad pöördunud mitme Tesla töötaja poole paludes neil kriminaalasjas tunnistajaks olla. Osa Tesla töötajad on saanud kutseid ülekuulamistele ja FBI töötajad on otsinud mitmete töötajatega võimalusi vestlusteks, kinnitavad allikad.

2017. aasta veebruaris, pärast 2016. aasta viimase kvartali majandustulemuste avaldamist, teatas Tesla agressiivsest tootmisplaanist tuues turule Model 3 ning lubas sama aasta neljandas kvartalis toota neid 5000 nädalas.

Mõni kuu hiljem oli Tesla juht Elon Musk kindel, et 2017. aasta detsembris toodetakse 20 000 Model 3 kuus.

«Paistab, et me jõuame detsembris 20 000 Model 3-ni aastas,» kirjutas Musk 2017. aasta 2. juulil Twitteris. See oli mõned päevad enne esimese Model 3 väljumist tehasest.

Tegelikkus oli hoopis midagi muud. 2017. aastal valmistas Tesla kokku vaid 2700 Model 3 ning sama aasta viimasel nädalal 793.

Nüüd uuribki FBI Tesla teateid selle tootmisvõimsustega 2017. aastal. Böroo uurib, kas ettevõte tegi teateid tootmismahtude prognooside kohta samal ajal ise teades, et neid eesmärke täita pole võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles