USA börsidel taas suur langus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakaupleja New Yorgi börsil
Aktsiakaupleja New Yorgi börsil Foto: Richard Drew / AP/Scanpix

USA aktsiaturgudel oli eile taas suur langus ning aktsiaindeksid liiguvad kehvima kuu suunas alates kümne aasta tagusest finantskriisist.

Hoolimata selles, et USA teatas reedel korralikust, 3,5-protsenilisest majanduskasvust kolmandas kvartalis, kukkus USA olulisim aktsiaindeks S&P 500 kauplemispäeva alguses tervelt 2,9 protsenti pühkides ära kogu selle aasta tõusu.

Investorid on muutunud üha murelikumaks selle pärast, et suuremad keskpangad on lõpetamas oma majanduse ergutamise programme ja seda vaatamata asjaolule, et väljaspool USAd majanduskasv aeglustub ning kasvavad kaubanduspinged võivad süüa majandust veelgi.

«See on korralik torm,» ütles Financial Timesile investeerimisfirma Invesco globaalsete turgude peastrateeg Kristina Hooper. «Föderaalreserv on normaliseerimas ja me hakkame nägema kaubandussõdade käegakatsutavaid tulemusi.

Aktsiate hinnalangusele heitlikud kolmanda kvartali majandustulemused sellistelt olulistelt ettevõtetelt nagu Caterpillar, Amazon ka Alphabet.

S&P 500 indeks on nüüd langenud oma 21. Septembris püstitatud tipust üle kümne protsendi. Oktoobris on indeks langenud juba 8,8 protsenti ning on liikumas kehvima kuu suunas alates 2009. aasta veebruarist.

Veel rohkem on kukkunud tehnoloogiasektor, mis seni on olnud aktsiaralli mootoriks, ning mis tõstis Apple’i ja Amazoni turuväärtuse üle triljoni dollari. Tänaseks on jäänud üle triljoni dollari vaid Apple’i väärtus. Peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks on oktoobris langenud peaaegu 11 protsenti. Nii halvasti läks indeksil viimati 2008. Aasta novembris, mil finantskriis oli täies hoos.

Amazoni aktsia kukkus eile tervelt kaheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles