TV3 ja Kanal 2 soovivad hakata kaabellevifirmadelt tasu saama

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Telekanalid Kanal 2, TV3 ja Alo TV soovivad kaabellevioperaatoritelt saada tasu selle eest, et viimased nende programmi oma klientidele taasesitavad.

Eesti Ringhäälingute Liit on edastanud kultuuriminister Rein Langile ka kirja koos ettepanekuga täiendada elektroonilise side seadus selliselt, et telekanalite ja kaabelleviteenuste osutajate vahel oleks sõlmitud vastavad kokkulepped.

Liidu juhatuse esimees Toomas Vara selgitas E24le, et kaup ehk erinevate telekanalite programmid, millega kaablioperaatorid täna kauplevad, on toodetud küll kellegi teise ehk telekanalite poolt, kuid viimased kaabellevioperaatoritelt selle eest tasu ei saa.

Vara sõnul on vaidlus nimetatud küsimuse üle kestnud kaabellevifirmade ja telekanalite vahel aastaid, kuid mingit lahendust pole sündinud.

Kultuuriministrile saadetud pöördumises teatab ringhäälingute liit, et toimiva turumajanduse seisukohalt on ebaõiglase olukorra jätkumisel vabalevis olevatel telekanalitel vaid üks alternatiivlahendus – vabalevist lahkumine.

Näitena tuuakse, et Lätis lahkus AS TV3 sõsarkanal vabalevist sel aastal.

«Ühelt poolt mõistame, et põhiliste telekanalite lahkumine Eesti vabalevist ei pruugi olla kõikide televaatajate huvides (ennekõike just maapiirkondades on märkimisväärne osa vaatajaist ilmselt sotsiaalmajanduslikel põhjustel ainult vabalevi kanalite tarbijad), mistõttu ei soovi seda otsust põhjalikult kaalumata teha,» seisab liidu pöördumises.

Vabalevist lahkumise pikaajaliseks alternatiiviks võiks liidu hinnangul kujuneda aga olukord, kus televisiooniteenuse osutajad saaksid kaabelleviteenuste osutajatelt taasedastamise eest samuti tasu küsida – nii nagu viimased teenivad ise edastamise eest tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles