Eestis asutatud firma plaanib Lätti 150-miljonilist etanoolitehast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhupallid.
Põhupallid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Välisinvestoritele kuuluv Eestis registreeritud firma Baltic Bioethanol plaanib Lõuna-Lätti rajada 150 miljonit eurot maksva bioetanoolitehase.

Võrdselt Austria firmale PPP Technology&Management GmbH ja Soome ettevõtjale Janne Risto Samuel Harjunpääle kuuluv firma tahab tehase rajada Zemgale maakonda Bauskasse, kus asub tööstuspark, vahendas Läti rahvusringhäälingu (LSM) uudisteportaal.

Energiat hakkab firma tootma põhust. "Viimase kahe aasta jooksul oleme hinnanud mitut riiki ja uurinud nendes põhu kättesaadavust ning jõudnud järeldusele, et see on siin väga hea. Aastaga peaksime tootma ligikaudu 50 000 tonni bioetanooli, milleks on vaja umbes 300 000 tonni põhku," ütles Baltic Bioethanoli juhataja Carl Hornhofer LSM-ile.

Läti investeerimis- ja arendusameti (LIAA) investeeringute osakonna vanemprojektijuht Rolando Huapaija-Delgado märkis, et järk-järgult toimub esimese põlvkonna biokütustelt üleminek teise põlvkonna biokütustele. "See tähendab, et kütust toodetakse mitte toiduainetest, vaid biomassist," märkis Huapaija-Delgado.

Uue tehase rajamisse plaanib Eestis registreeritud Baltic Bioethanol LSM-i teatel investeerida 150 miljonit ning see on viimaste aastate olulisim investeering Zemgalesse. Toodangu plaanib firma eksportida pea sajaprotsendiliselt.

Tootmiseks vajaliku põhu plaanib ettevõte osta kohalikelt põllumeestelt, esimesed lepingud sõlmiti septembris. Et vajadust täita, tuleb lepingud sõlmida ligikaudu 300 farmiga.

Tootmist plaanib firma alustada hinnanguliselt 2022. aastal. Juba septembris investeeris Bauska linn aga 3 miljonit eurot kommunikatsioonide rajamiseks tulevasse tööstusparki, mida arendatakse kunagise lennuvälja asemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles