LHV pensionifondide juht selgitab, miks teise samba ärakaotamine, nagu mõni poliitik tahab, oleks hull; miks suurte tehnoloogiafirmade võidukäik tekitab temas hirmu; miks meid võib lähiajal tabada majanduslangus; ja miks annavad paljud inimesed järele ebamõistlikele kiusatustele.

Ilmselt ei saa eksida, kui väidan, et peale laste hea käekäigu ja enda tervise on enamikul kaks suurt muret. Esiteks, kas mul ka homme tööd on, ja teiseks, mis saab siis, kui saabub vanadus.

Kui leidub kedagi, kes neile kahele küsimusele suure tõenäosusega vastust võiks teada, on see LHV pensionifondide juht Andres Viisemann (50). Arvestades rahulolematust vanaduspõlveks kogunenud pensionirahaga, samuti arvestades üha sagenevate juttudega peagi saabuvast uuest masust paluski Arter, et Viisemann, kahtlemata üks Eesti edukamaid pensionifondide strateege, seletaks lihtsalt ja inimlikult, mis meid kõiki ees võib oodata.

Kas teil on ka pensionifond? Või teil seda muret pole, sest olete Äripäeva rikaste edetabelis 111. kohal?

Osa asju käib päris mehaaniliselt: kui saan Eestis palka, läheb raha sotsiaalmaksust ka teise pensionisambasse. Viimasel ajal seetõttu vähem, et olen elanud palju väljaspool Eestit. (Varem Jaapanis, augustist Portugalis – P. P.) Valisin omal ajal pensionisamba esimeste hulgas, samuti olen raha pannud kolmandasse sambasse.

Ilmselt valisite LHV sambad?

Jah. Ega teist valikut olegi, sest pean ise sööma seda suppi, mida keedan.

Teie keedetud suppi on pikka aega kiidetud kui Eesti ühte paremat.

(Mõtleb.) Ma ei teagi, mis nüüd teha, kas end kiita?

Samas leidub küllaga neid, kes on pensionifondidega rahulolematud. Maalehes ütles keegi, et maksa seda nagu surnud hobust.

Paljude arvamused on olnud hästi emotsionaalsed ega põhine andmetel. Kui keegi ütleb, et pensionifondide raha põleb heleda leegiga või et pensionifondid on nagu auklik ämber, viitab see, et raha oli varem justkui rohkem ja nüüd on vähem. Aga vähem millega võrreldes?

Kommentaarid (3)
Copy