Luminor selgitab börsilangust: investorid kardavad intressimäärade tõstmist ja poliitilisi riske

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hong Kongi aktsiad neljapäeva hommikul.
Hong Kongi aktsiad neljapäeva hommikul. Foto: Vincent Yu / AP

Luminori Baltikumi investeerimisnõustamise juhi Anton Skvortsovi sõnul määrab USA aktsiaturu edasise käitumise ennekõike võlakirjade intressimäärade tase. Tema sõnul kardavad investorid, et USA föderaalreserv võib minna intressimäärade tõstmisega liiga kaugele ning muuta nii raskemaks ettevõtete jaoks laenu saamise ja vähendada sellega ka tarbimist.

Viimase kuu sündmused on kärpinud küll maailma aktsiaturu kapitalisatsiooni rohkem kui viis protsenti, ent uue finantskriisi algusest on siiski veel vara rääkida. USA aktsiaturu tulemus on kõigi teiste suuremate turgude tulemustest endiselt parem ka pärast seda kui S&P 500 aktsiaindeks langes oktoobris 5,6 protsenti, sest aastases võrdluses saab rääkida endiselt kasvust.

Erinevate riikide aktsiaid hõlmava laiapõhjalise MSCI All Country World Index päevased muutused näitavad Skvortsovi hinnangul hoopis seda, et volatiilsuse tase pöördub tagasi oma ajaloolise keskmise juurde. «Investorid on harjunud viimase aja keskkonnaga, mida iseloomustab väike volatiilsus ja vähene hinnakõikumine. Kui 2017. aasta jooksul oli vaid kolm sellist päeva, kus nimetatud indeks muutus ühe päeva jooksul rohkem kui üks protsent, siis tänavu on selliseid päevi olnud juba 25. Kui asetada see aga pikemasse perspektiivi, siis näeme, et see pole midagi ebatavalist – alates 2000. aastast on indeks teinud mainitud kõikumisi igal aastal keskmiselt 52 päeval,» selgitas ta.

Üleilmse majanduskasvu tagasihoidlikust aeglustumisest hoolimata toetab üldine keskkond endiselt aktsiaturu tõusu jätkumist. «Ka algav ettevõtete kasumiaruannete avaldamise hooaeg peaks aitama parandada investorite meeleolu, mis on kõrgemate intressimäärade mõjul kannatanud,» prognoosis Skvortsov. Maailma aktsiaturgude tulususe määr (5,4%) on endiselt veel märkimisväärselt kõrgem nii USA (3,15%) kui ka euroala (1,20%) kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimääradest.

«Seega pakuvad aktsiad investoritele jätkuvalt head riskipreemiat. Seda siiski vaid seni kuni mõni poliitiline või geopoliitiline samm investorite meelsust pöördumatult muudab. Hetkel on põhiprobleemideks USA ja Hiina kaubandussõda, euroala poliitilist riski suurendav Itaalia eelarvekriis ning USA ja Saudi Araabia vahelised pinged,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles