Leht: Taani regulaatorid ei võtnud Danske rahapesu tõsiselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske emapank Kopenhaagenis.
Danske emapank Kopenhaagenis. Foto: Mads Claus Rasmussen

Taani finantsinspektsioon ei võtnud Eesti finantsinspektsiooni teateid Danske panga Eesti filiaali kahtlaste tehingute kohta tõsiselt ega vaevunud Eestiga koostööd tegema, kirjutab väljaanne The Wall Street Journal (WSJ).

WSJ-i teisipäevases artiklis tuuakse välja, et kuigi Eesti finantsinspektsioon juhtis korduvalt oma Taani kolleegide tähelepanu Danske Eesti filiaali kahtlaste tegevustele, ei võetud neid hoiatusi tõsiselt ja ei soostutud asja isegi uurima. Kuna Danske tegutses Eestis filiaanina oli see just Taani järelevalve all ja Eesti ametivõimud ei saanud ilma Taani nõusolekuta ise läbiotsimisi teha. Seda nõusolekut Taani Eestile aga ei andnud.

Eesti finantsinspektsioon kirjutas vahemikus 2007-2014 Taani ametivendadele ühtekokku kuus kirja, kus juhiti tähelepanu võimalikule rahapesule. Aja jooksul muutus kirjade toon seejuures aina tigedamaks. «Üks Eesti FI kiri oli brutaalne, pea kõige hullem asi mida ma lugenud olen ja ma olen lugenud väga kurjasid kirju,» tõi WSJ välja ühe Danske töötaja ekirja kolleegile.

2013. aastal toimunud Euroopa Pangandusjärelevalve (EBA) kohtumisel, kus osalesid ka tippametnikud USA-st, olevat Taani ja Eesti ametnike vahel seoses Danskega puhkenud suisa äge sõnasõda. WSJ kirjutab, et kohalviibijate sõnul olla eestlased taanlaste peale karjunud, et läbi Eesti pestakse kriminaalset Vene raha ja Taani, millel peaks olema kohustus sellega tegeleda, istub käed rüpes.

«Lihtsalt öeldes, me olime vihased,» ütles toonane Eesti FI esimees Raul Malmstein. «Nad ei teinud midagi.»

Lõpuks otsustasid 2014. aastal Eesti ametivõimud Danske Eesti filiaali peakontori läbi otsida ja kogusid tuhandeid inkrimineerivaid dokumente, ehkki selleks ei oldud endiselt saadud Taanist luba. Seejärel koostati 340 leheküljeline raport, kus toodi üksikasjalikult välja filiaali rikkumised. Raport saadeti veel samal aastal Taani ametivõimudele. See oli kirjutatud aga eesti keeles ja taani ning inglise keelde tõlgiti see alles kolm aastat hiljem.

Taani FI väidab samal ajal, et päris toona Danske käest, kas eestlaste tõstatud probleemid on reaalsed, kuid sai vastuseks, et pank kontrollib regulaarselt Eesti filiaali tegevusi ja ei ole mingeid probleeme avastanud. Seejuures on märkimisväärne, et hoolimata ohumärkidest ja hoiatustest aitas Taani FI Danskel saada ka luba USA turule sisenemiseks, teatades USA föderaalreservile, et Danske on rahapesuvastaste nõuetega vastavuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles