Hakkas pihta: Eesti tanklaketid langetasid hindu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnad Olerexi Tartu jaamas. Ettevõtte sõnul pööravad hinnad peagi langusse.
Hinnad Olerexi Tartu jaamas. Ettevõtte sõnul pööravad hinnad peagi langusse. Foto: Kristjan Teedema

Eesti suuremad tanklaketid langetasid madalamate maailmaturuhindade tuules täna bensiini- ja diislikütuse hindasid. Hinnad on oktoobri alguse tipust langenud pea 6 senti. 

Alexela juhatuse liige Alan Vaht ütles, et tanklakett langetasid diisli liitrihinna 1,4 eurost madalamale. Hindu langetas ka Olerex. See tähendab, et bensiini liitrihind on praegu enamikes tanklates 1,379 eurot ja diislihind alla 1,4 euro. 

Alan Vaht rääkis BNS-ile, et diislikütuse maailmaturuhind on oktoobri algusest praeguseni langenud 3,5 senti. «Tegelikult langetasime tanklas hinda rohkem, kui see maailmaturuhind on langenud,» märkis ta. 

Vaht avaldas aga suurt muret selles osas, kuidas globaalne kütuseturg edasi toimib. «Saudi Araabia on väga osavalt püüdnud turgu rahustada, öeldes, et nad toovad piisavalt palju kütust turule. Küsimus on mille arvelt seda kütust turule tuuakse,» rääkis ta.

«Kui aga vaba ressurss on ära kasutatud, siis see seab kütuseturu pingesse. Kümne päeva pärast jõustuvad USA sanktsioonid Iraanile ning siis jõuab jõuab turgudel kohale reaalsustaju, et turgudel on kütust on vähe,» kommenteeris Vaht maailma kütuseturul toimuvat. 

Alexela juhatuse liikme sõnul tähendab kõik see paratamatult ka uut survet kütuse hindadele.

Kolmapäeva pärastlõunal prognoosis ka Olerexi Marko Laving geopoliitiliste sündmuste taustal lähiajaks mootorikütuste sisseostuhinna langust, misläbi peaksid langema ka Eesti kütuseturu jaehinnad.

"Mida kiiremini ollakse tehastes valmis pakkuma madalama hinnaga mootorikütuseid, seda kiiremini langeb mootorikütuste hind kütuseturul ning seda kiiremini jõuab madalam hind ka hind ka tarbijani," märkis Laving.

Taustaks rääkis Olerexi müügijuht, et viimaste nädalate jooksul mootorikütuste hinnad tõusid, kasvu mõjutasid Venezuela naftatööstuse kokkuvarisemine ning Iraani sanktsioonid. Viimastel päevadel on toornafta hind aga kiirelt langenud ning jõudnud alla 80 dollarini barrelilt. 

"Turge on rahustanud taanduv hirm selle ees, et USA kehtestab Saudi Araabia suhtes sanktsioonid seoses ajakirjanik Khashoggi mõrvaga ning, et Saudi Araabia võib nendele vastata naftatarnete piiramisega," märkis ta.

Lääne reaktsioon kogu mõrvaloole osutus tema sõnul üllatavalt pehmeks, ilmselt piirdutakse Lavingi hinnangul USA poolt viisakeeluga mõrvas otseselt kahtlustatavatele saudidele ja Kanada poolt võimaliku relvamüügileppe kärpimisega.

Teisipäeval tegi saude toetava olulise žesti Totali tegevjuht Patrick Pouyanné, osaledes põlu alla sattunud tähtsal saudide investeerimiskonverentsil, lisas Olerexi müügijuht. Hinnalangusele on hoogu andnud ka Saudi Araabia lubadus naftapakkumist suurendada.

Praegustele märkidele toetudes on igal juhul võimalik Lavingi sõnul prognoosida mootorikütuste sisseostuhinna langust ning tarbijatele heaks uudiseks võib oodata peagi ka tanklate hinnapostidel mootorikütuste hinnalangust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles