Juba iga kümnes kaardimakse tehakse viibates

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate pankade viipekaardid.
Erinevate pankade viipekaardid. Foto: Elmo Riig

Eestis väljastatud pangakaartidega tehti kolmandas kvartalis keskmiselt 917 000 kaardimakset päevas, millest vähemalt iga kümnes tehti viibates. Kokku tehti keskmiselt iga päev 108 000 viipemakset, neist 3500 välismaal.

Eesti pangad on viipekaarte väljastanud vaid paar aastat. Selle aja jooksul on viipekaartide osakaal üsna kiirelt kasvanud – septembri lõpus moodustasid need kõikidest väljastatud kaartidest 41 protsenti, teatas Eesti Pank.

Viipemakse tegemiseks ei piisa ainult viipekaardist, vaid ka müügiterminal peab viipemakset võimaldama. Septembri lõpus oli kõikidest müügiterminalidest, mida Eestis on ligi 40 000, viipemakse võimalusega 71 protsenti. Pankade prognooside kohaselt peaksid 2020. aastaks sellist võimalust pakkuma kõik terminalid.

Euroopa Keskpanga 2017. aasta statistika põhjal on Eesti inimesed Euroopa usinamate kaardikasutajate hulgas. 2017. aastal tehti ELi riikides keskmiselt 135 kaardimakset aastas elaniku kohta, Eestis 238. Euroopas oleme selle näitajaga seitsmendal kohal, kõige rohkem maksavad pangakaardiga taanlased, rootslased ja britid.

Eestis on kaardimakse keskmine suurus Euroopas üks väiksemaid. Keskmine kaardimakse suurus oli kolmandas kvartalis Eestis tehtud maksete puhul 16,4 eurot, välismaal tehtud kaardimaksetel 28,2 eurot. Eestis tehtud viipemakse keskmiseks suuruseks oli 6,8 eurot, välismaal 14 eurot.

Viipemakse limiit on Eestis ja enamikus teistes Euroopa riikides 25 eurot. Suurema ostu eest makstes on vaja sisestada PIN-kood. PINi küsitakse aeg-ajalt ka väiksemate maksete puhul, et veenduda, kas ostu teeb ikka kaardi tegelik omanik. Viipekaardi kaotamise korral peab kaardiomanik toimima samamoodi nagu teiste kaartide kadumisel: võtma kiiresti ühendust pangaga ja laskma kaardi sulgeda. Aeg-ajalt on hea heita pilk peale ka konto väljavõttele, et veenduda, kas kõik seal kajastatud kaarditehingud on teinud kaardiomanik ise.

Pangad töötavad edasi selle nimel, et kaardimakse oleks kiirem ja mugavam ka üle 25 euro suuruse makse puhul. Makset tehes tähendab see seda, et kaarti ei pea terminali sisestama, kuid lisaks viipamisele tuleb sisestada ka PIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles