Tööstus- ja ehitushinnad tõusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loode Pärnu tehnoküla.
Loode Pärnu tehnoküla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes septembris augustiga võrreldes 0,5 protsenti, aastavõrdluses kerkis indeks aga 2,9 protsenti. Ehitushinnaindeks tõusis tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,3 protsenti ja võrreldes möödunud aasta kolmanda kvartaliga 1,4 protsenti. 

Tootjahinnaindeksit mõjutas septembris eelmise kuuga võrreldes keskmisest enam hinnalangus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning joogi- ja puittoodete tootmises, samuti hinnatõus elektroonikaseadmete ja toiduainete tootmises, teatas statistikaamet.

2017. aasta septembriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, puidutöötlemises ning kütteõlide tootmises, samuti hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises.

Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2018. aasta septembris võrreldes augustiga 0,1 protsenti ja võrreldes 2017. aasta septembriga 2,8 protsenti.

Eelmise kuuga võrreldes tõusis keskmisest enam mootorsõidukite osade ja lisaseadmete, naftasaaduste ja rõivaesemete hind, samal ajal langes elektrienergia, mööbli ja metallide hind.

Impordihinnaindeksi muutus oli 2018. aasta septembris võrreldes augustiga 0,4 protsenti ja võrreldes 2017. aasta augustiga 4,6 protsenti.

Eelmise kuuga võrreldes tõusis keskmisest enam põllumajandussaaduste, jalatsite ning ehitusmaterjalide hind, samal ajal langes elektrienergia ja elektriseadmete hind.

Ehitushinnad kerges kasvus

Ehitushinnaindeksit mõjutas kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga eelkõige tööjõu kallinemine, mis moodustas indeksi kogutõusust üle kolmveerandi, teatas statistikaamet.

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid kulutused tööjõule 0,8 protsenti ja ehitusmasinatele 0,7 protsenti. Ehitusmaterjalide hinnad jäid samale tasemele.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 0,4 protsenti ja võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 1,5 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhirühma: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles