Coop Pank rajab varisenud Maxima kohale parkla ja pargi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Maxima kaupluse varingu koristamine.
Riia Maxima kaupluse varingu koristamine. Foto: SCANPIX

Eesti Coop Pank plaanib Riias rekonstrueerida kortermaja ning ehitada maa-aluse parkla ja pargi samasse kohta, kus 2013. aasta novembris varises kokku Maxima supermarket.

Korterelamu ja supermarketi kompleks kuulus algselt kinnisvarafirmale Homburg Zolitude. Mullu mais ostis selle 3,9 miljoni euro eest Eesti Krediidipank, mis praeguseks on enda äri ümber kujundanud Coop Panga nime alla. Praegu kuulub see Prana Property nimelisele firmale, mis on Coop Panga tütarettevõte.

Riia linnavolikogu keskkonda reostavate hoonete komisjon arutas täna aadressil Priedainese tänav 20 asuva hoone haldamist. See oligi krunt, millel jagasid aadressi kokku varisenud Maxima ning elamu. Komisjoni esimees Olegs Burovs tõi istungil esile, et linnavalitsuse linnavara osakond on saanud laguneva ja kehvas seisus korterelamu kohta mitmeid kaebusi. Ehkki osakond on omanikel palunud hoone välimust parandada, pole seni midagi ette võetud.

Prana Property esindaja Raul Kesküla ütles komisjonile, et selle taga on segane kommunikatsioon ettevõtte ja Riia linna vahel ning et firma plaanib renoveerida 15. detsembriks hoone välisilme. Ta lisas, et Coop Pank kavatseb elamukompleksi hiljem täielikult renoveerida.

Kesküla lisas, et projekt näeb ette ehitustöid ning maa-aluse parkla ja pargi rajamist. Park hakkab ümbritsema 54 hukkunuga lõppenud varingu ohvrite mälestuseks püstitatud mälestusmärki. Hoone esimesel korrusel hakkaksid tegutsema lillepoed ja kohvikud.

Burovsi sõnul on tema osakond selle idee juba maha laitnud. «Olen isiklikult veendunud, et sinna peaks jääma vaid mälestusmärk,» ütles Burovs.

Plaanitav maa-alune parkla asub täpselt seal, kus kunagi asus kaubanduskeskus. Üks Zolitude varingus ellu jäänuid Alona Burve meenutas, et tema abikaasa hukkus katastroofis ning ta ise jäi rusude alla kinni.

«Ma olen oma elus näinud palju künismi, aga mitte midagi sarnast sellele, mida täna nägin,» rääkis ta ning ütles et tema ning teised inimesed, kelle lähedased Maxima varingus surid, ei nõustuks kunagi samasse kohta maa-aluse parkla ehitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles