Õigusbüroo: Ukraina ehitajad jäetakse palgast ilma (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petetud Ukraina ehitajad.
Petetud Ukraina ehitajad. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Õigusbüroo OÜ poole on viimasel ajal pöördunud kümned Ukraina ehitustöölised, kes on sõlminud küll töölepingu, kuid kokkulepitud tasu saanud ei ole. 

Viimasel ajal on palju räägitud Ukraina tööjõu kasvust Eestis. Paraku ei pea kõik tööandjad nendega sõlmitud kokkulepetest kinni ning jätavad töötasud maksmata.

Tööõigusele spetsialiseerunud Eesti Õigusbüroo jurist Katrin Martis ütles, et nende büroosse on abi otsima tulnud kümneid ukrainlasi, kes on töötasust ilma jäetud. Isiklikult on ta tegelenud viie juhtumiga. «Viiest kliendist kahega olen pöördunud töötasu väljanõudmiseks kohtutäituri poole, ülejäänud kolm on tänaseks töötasu täies ulatuses kätte saanud,» sõnas Martis.

Martis rõhutas, et töötasu saab nõuda üksnes kirjalike tõendite alusel ning nõude aegumise tähtaeg on kolm aastat. Ta lisas, et tunnistajate ütlused ei loe, loevad üksnes kirjalikud tõendid nagu näiteks töölepingud või pangaväljavõtted.

Kui töötasu jääb välja maksmata, soovitab Martis võimalikult kiiresti juristi jutule tulla. «Vahel piisab ka sellest, kui jurist töövõtja nimel tööandjaga ühendust võtab ning tegevusplaani töötasu kättesaamiseks selgitab. Kui see tulemusi ei anna, koostab jurist avalduse töövaidluskomisjoni või hagi kohtusse – need tegevused on töövaidluste korral riigilõivuvabad ning üldjuhul lõppevad töövõtjale edukalt,» selgitas Martis.

Juristi sõnul on oluline meeles pidada, et tööleping peab kindlasti olema sõlmitud kirjalikult ning sisaldama vähemalt järgmisi punkte: tööandja ning töövõtja andmed, töötamise koht, töövõtja amet ning vorm (täiskohaga või osaline tööaeg), töötasu suurus ning tasumise kuupäev ja poolte allkirjad.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles