Tänavused Eesti olulisemad tehingud tehti hiinlaste rahaga (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlased ostsid mullu kiiresti kasvava Eesti lennukihooldusettevõtte Magnetic MRO.
Hiinlased ostsid mullu kiiresti kasvava Eesti lennukihooldusettevõtte Magnetic MRO. Foto: Eero Vabamägi

Eile toimunud Baltikumi M&A (ühinemine- ja ülevõtmine) ja erakapitali foorumil valiti kahes kategoorias kõige olulisemaks need tehingud, mis tehti Hiina rahaga.

Baltikumi aasta olulisemaks tehinguks valiti Magnetic MRO omandamine Hiina ettevõtte Guangzhou Hangxin Aviation Technology Co poolt. Hiinlased ostsid 43 miljoni euro eest kommertslennukite täisteenust pakkuva hooldusettevõte Magnetic MRO, mille peakontor asub Eestis, kuid esindused maailma eri paigus.

Era- ja riskikapitali aastatehinguks valiti Taxify investeeringu kaasamine DiDi Chuxingilt ja Daimleri juhitud konsortsiumilt. 151 miljoni euro suuruse investeeringu kaasamisega kasvas Eesti sõidujagamisplatvormi Taxify väärtus miljardi dollarini. Strateegiliste kontsernide DiDi ja Daimleri riskikapitaliinvesteeringud toetavad Taxify kiiret kasvu.

Balti ettevõtte aasta tehinguks välisturgudel valiti Rootsi apteegiketi Apoteksgruppen omandamine Euroapotheca poolt. 156 Apoteksgruppeni apteegi omandamine teeb Euroapothecast Rootsi ravimite jaeturul suuruselt neljanda ettevõte, mille turuosa on ligikaudu 9 protsenti ja mille apteegivõrku kuulub üle 600 apteegi.

Aasta IPO (aktsiate esmane avalik pakkumine) oli Tallinna Sadama aktsiate noteerimine Nasdaq Tallinna börsil. Pakkumine, mille koguväärtus oli 147,4 miljonit eurot, oli esimese riigiosalusega äriühingu väärtpaberite noteerimine Eestis ligikaudu 20 aasta jooksul ning esimene riigiomandis oleva suure transporditaristu väärtpaberite esmane avalik pakkumine Balti riikides.

Soraineni ühinguõiguse ja ühinemis- ja ülevõtmisvaldkonna juht Toomas Prangli ütles, et Balti M&A turg on väga aktiivne ning viimase 12 kuu jooksul on tehtud palju keerukaid tehinguid.

Žürii hindas tehingute strateegilist tähtsust Balti turu jaoks, tehingute väärtust, keerukust, uudsust, rahastamis- ja maksestruktuuri ning Balti turul tegutsejate kaasatust. Arvesse võeti tehingud, mis olid lõpule viidud viimase 12 kuu jooksul. Seetõttu ei olnud nominentide seas avalikkusele teatavaks tehtud, kuid veel lõpule viimata suurtehinguid nagu Luminor panga omandamine Blackstone’i poolt ning Nelja Energia omandamine Eesti Energia poolt.

Järjekorras kaheksanda M&A foorumi korraldas Sorainen koostöös kolme Balti riigi majandusajalehtedega Äripäev, Dienas Bizness (Lätis) ja Verslo Žinios (Leedus).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles