Skandaal: Jaapani firma tunnistas olümpiamängudega seotud hoonete maavärinakindluse võltsimist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skytree kõrgub üle kogu Tokyo metropolise, mis ulatub nii kaugele kui silm näeb.
Skytree kõrgub üle kogu Tokyo metropolise, mis ulatub nii kaugele kui silm näeb. Foto: Kyodo / Reuters

Jaapani hüdraulikafirma KYB tunnistas, et võltsis maavärinate eest kaitsvate seadmete ohutusandmeid sadade hoonete puhul üle kogu riigi, mille hulka kuuluvad ka 2020. aasta Tokyo suveolümpiamängudega seotud kohad.

Andmete võltsimine puudutab ehitusel hoonetesse paigaldatavaid hüdraulilisi seadmeid, mis aitavad maavärina korral ehitisel kõikuda, neelates suure osa vibratsioonist. Ettevõtte sõnul võltsiti seadmete ohutusinspektsioone peaaegu tuhande erineva hoone puhul. Jaapani maaministeeriumi puhul pole muretsemiseks aga liigselt põhjust, sest kõnealused hooned suudavad vastu pidada kuni seitsme magnituudisele maavärinale, mis muudaks igal pool mujal maailmas linnad rusudeks. 

Ministeerium kahtlustab hetkel, et andmete võltsimine võib ulatuda tagasi juba 2000. aastasse, kuigi saadaval olevad andmed algavad alates 2003. aastast. KYB keeldus avalikult tunnistamast, millised konkreetseid ehitisi rikkumised puudutavad, kuid kohaliku meedia väidetel on nende hüdraulilised seadmed paigaldatud näiteks Ariake staadionikompleksi ja Tokyo Olümpia Veekeskusesse, mida plaanitakse kasutada 2020. aasta olümpiamängude ajal.

KYB seadmed on paigaldatud ka mitmetesse valitsuse hoonetesse ja 634 meetri kõrgusesse Tokyo Skytree torni, mis on ametlikult maailma kõige kõrgem torn.

KYB juhtivtöötajad tunnistasid, et vähemalt kaheksa nende töötajat on võltsinud ohutusandmeid, et säästa aega ja vältida viivitusi. Ettevõtte juht Yasusuke Nakajima vabandas avalikult pressikonverentsil ja lubas, et kõik pettusest puudutatud seadmed vahetatakse välja.

KYB on vaid üks paljudest Jaapani suurettevõtetest, kes on viimastel aastatel laiaulatusliku võltsimise ja pettusega vahele jäänud. Nissan tunnistas juulis, et on võltsinud oma autode heitmeid ja kütusesäästlikust puudutavaid andmeid. Kobe Steel sattus möödunud aastal aga hiigelskandaali, tunnistades, et võltsis autodes, lennukides ja kiirrongides kasutatavate metallitoodete vastupidavusandmeid.

Allikas: The Guardian

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles