Jeff Bezos: Amazon osaleb USA militaarprojektides

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: Isaiah Downing / REUTERS

Amazoni asutaja ja tegevjuht Jeff Bezos ütles esmaspäeval, et tema ettevõte teeb meeleldi koostööd USA sõjaväe ja kaitseministeeriumiga ning osaleb nende riigihangetes.

«Kui tehnoloogiasektor pöörab oma riigile selja, siis on USA tõsises hädas,» ütles Bezos, viidates Google'i hiljutisele otsusele astuda välja Pentagoni 10-miljardi dollari suurusest hankest, mis puudutas kaitsealaste pilvesüsteemide välja töötamist. Tuhanded Google'i töötajad olid varem protesteerinud sõjaväe projektides osalemise vastu.

Projekt nimega Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI, vihje tähesõdadele) on USA kaitseministeeriumi 10-aastane hiigelprojekt, millest võtavad muuhulgas osa nii Amazon kui Microsoft. Küll aga on mitmed hankes osalevad ettevõtted saanud enda töötajate poolse pahameele osaliseks.

Bezos, kes võttis antud teemal sõna tehnikaväljaande Wired 25. sünnipäeva tähistamisel, lisas, et Amazon tahab tulevikus omada sõjaväega veelgi tihedamaid sidemeid ja töötada arenenud kaitseprojektide kallal. «Me jätkame kindlasti sõjaväe toetamist. Ettevõtte juhtkonna ülesannete hulka kuulub ka õigete otsuste vastu võtmine, isegi kui need otsused on ebapopulaarsed,» ütles Bezos.

Google teatas möödunud nädalal, et nad ei osale JEDI projektis, sest see läheks vastuollu ettevõtte tehisintellekti arendamise põhimõtetega. Microsofti töötajad lasid esmaspäeval välja avatud kirja, milles nad taunisid sõjapidamiseks kasutatavate süsteemide loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles