Ansip: see, kes tõstis õlleaktsiisi 70 protsenti, peab rahva ette tulema ja vastutama (92)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: HANS PUNZ / AFP

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip ütles, et see poliitik, kes tõstis õlleaktsiisi 70 protsenti ja tekitas massilise piirikaubanduse Lätiga, peaks rahva ette tulema ja üles tunnistama, et tema ongi «kogu selle jama kokku keeranud».

Endine peaminister Ansip käis reedel Kuku raadio saates «Nädala tegija», kus ta rääkis lisaks Euroopa ja digiteemadele ka Eesti sisepoliitikast. Esmalt jäi talle hambusse see, et praegu ametis olev Jüri Ratase valitsus ei kogu sugugi reserve, kuigi just seda peaks headel aegadel tegema. 

«Kui valitsus räägib, et nad maksavad selle asemel tagasi võlgasid ja peavad seda justkui kangelaseteoks, siis mulle meenub, et 2007. aastal maksime tagasi 120–130 miljonit eurot võlgasid, mida on rohkem kui praegu,» ütles Ansip. «See, mida praegu tehakse, on jooksvate võlgade teenindamine, mitte uueks kriisiks valmistumine.»

Ansip jätkas, et terves Euroopas on praegu head ajad, mis annab riikidele võimaluse valmistuda halvemateks aegadeks. «Seda ma kahjuks Eestis ei näe. Ei ole nii, et head ajad kestavad igavesti ja kunagi halvemaks minna ei saa. Tark on halbadeks aegadeks valmistuda,» õpetas ta.

Peagi läks raadiosaates jutt ka aktsiiside ja alkoholipoliitika peale. Saatejuhi küsimuse peale, mida teeks Ansip aktsiisidega teisiti, kui ta oleks peaminister, vastas Ansip, et kõigepealt võtaks ta poliitilise vastutuse ja astuks tagasi. «See ei ole mingi nipet-näpet teema,» ütles ta ning tõi näite, et kui võrrelda alkoholi- ja tubakaaktsiisi ning käibemaksu laekumise ootusi ja tegelikkust, jääb riik 216 miljoniga miinusesse.

«Vaatasin, mida peaminister Ratas selle peale ütles,» alustas Ansip. «Ta ütles, et see oli Taavi Rõivas, kes hakkas aktsiise tõstma. Sõbrad, alkoholiaktsiisi laekus Rõivase ajal eelarvesse rohkem, kui oli kavandatud (siinkohal Ansip eksib, kuna kasvõi 2015. aastal laekus riigieelarvesse 17,9 miljonit eurot vähem alkoaktsiisi, kui eelarves prognoositi – toim). See, kes tõstis õlleaktsiise 70 protsenti, see peaks praegu rahva ette astuma ja ütlema, et tema ongi kogu selle jama kokku keeranud!» viitas Ansip 2017. aasta juulis toimunud seninägematule lahja alkoholi aktsiisitõusule. 

Euroopa Komisjoni asepresident jätkas, et tegelikult on kahjud Eesti majandusele palju suuremad kui paarsada miljonit eurot saamata jäänud tulu. «Tegelikult pole ju vahet, kas purju juuakse Eesti või Läti alkoholist. Vahe tuleb sisse sealt, et ravikulud peame katma meie, aga maksutulu jääb Lätti,» rääkis ta.

Ansip tõi näiteid uudiste pealkirjadest, mis viitavad sellele, et Läti piirikaubandus on Eestile kahju teinud. «Näen pealkirja, et Estonia teatrisse ei tule enam nii palju külastajaid Soomest. Näen pealkirja, mille järgi on restoranid ja hotellid kaotanud kliente Soomest. Näen pealkirju, et 50 külapoodi on kinni pandud,» loetles ta.

Ansip resümeeris oma kriitika üsna kurjakuulutavalt: kui riik ei oska maksudega midagi tarka ette võtta, siis ei tulekski riigile makse maksta. Ta viitas ka sellele, et praeguse valitsuse ajal on suurenenud ümbrikupalkade maksmine.

«Minu arust on see valitsus teinud Eesti riigile väga palju halba. Väga lihtsate lahendustega, et oh tuleb uus valitsus ja langetab makse, pole võimalik seda parandada. Midagi ära rikkuda on lühikese ajaga väga lihtne, aga üles ehitada väga raske,» lõpetas Ansip.

Simson: Ansip keskendugu oma tööle Euroopas

Keskerakonna aseesimehe, majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul on Reformierakonna pikaaegse esimehe Andrus Ansipi väljahõiked Eesti väidetava maksukaose ning kriitika aktsiisipoliitika suunal tavapärane opositsiooni jutt. 

Ta lisas, et kui siseriiklikult võib seesugust kriitikat pidada ootuspäraseks, siis Eesti eurovolinikul tuleks Simsoni sõnul vältida Reformierakonnale valimiskampaania tegemist, sest sellega kahjustab Ansip Eesti mainet Euroopas.

«Ansip on kahjuks ära unustanud, milline on tema tänane roll. Tegemist ei ole enam reformierakonna esimehega, vaid Eesti kõrgeima esindajaga Euroopas. On aeg vastavalt ka käituda. Ma mõistan, et reformierakond on mures lähenevate valimiste pärast, kuid enne sopa valamist tuleks vaadata, millise mulje see Eestist jätab,» ütles Simson. 

Ministri sõnul on eriti kummastav lugeda Ansipi kriitikat aktsiiside suhtes. «On ju teada, et aktsiisipoliitka eksisammudega alustasid just oravad ning tänane valitsus tõmbas nende esialgsetele kavadele niigi pidurit. Otsuse tõsta 2018. aastast ka diisliaktsiisi, suisa tühistasime. Reformarite ajalooline mälu on ikka hämmastavalt lühike,» märkis Kadri Simson.

Kommentaarid (92)
Copy
Tagasi üles