Richard Branson katkestas kadunud ajakirjaniku pärast Saudi Araabia kosmoseinvesteeringud

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Branson poseerib kosmoselennukiga SpaceShipTwo.
Richard Branson poseerib kosmoselennukiga SpaceShipTwo. Foto: Reed Saxon / AP

Miljardärist Briti ettevõtja Richard Branson teatas, et katkestab ajutiselt koostöö Saudi Araabiaga, kes on plaaninud investeerida tema kosmoseturismi ettevõtetesse üle miljardi dollari. Bransoni otsus puudutab Washington Posti ajakirjanikku Jamal Khashoggi kadumist Türgis, keda ei nähtud enam pärast Saudi saatkonda sisenemist. 

Bransoni juhitud Virgin Group teatas möödunud aastal, et kosmoseturismiga seotud tütarettevõtted Virgin Galactic ja Virgin Orbit võivad oodata Saudi Araabialt väga heldet üle miljardi dollari suurust investeeringut. Rahasüsti eesmärgiks oli kiirendada Virgini Galacticu kosmoselennuki välja arendamist, mis võiks tulevikus viia turiste lühikeseks ajaks kaaluta olekusse. Virgin Orbitile mõeldud raha pidanuks minema aga lennukilt startiva kosmoseraketi arendamiseks. Vastutasuks tahtsid saudid, et Virgin aitaks nende riigis välja arendada «kosomsepõhise meelelahutustööstuse.»

«Kui Türgi väited seoses ajakirjanik Jamal Khashoggi kadumisega vastavad tõele, siis ei saaks mitte keegi meist Läänes enam Saudi valitsusega koostööd teha. Me oleme palunud Saudi Araabial juhtunut täpsustada ja anda meile rohkem vastuseid Khashoggi kadumise kohta,» kirjutas Branson oma blogis.

Türgi politsei on siiani väitnud USA võimudele, et kuningliku perekonna kriitikuna tuntud Khashoggi mõrvati peale Saudi saatkonda sisenemist riigi luuretöötajate poolt. Türgi võimude sõnul on neil mõrvast nii video- kui helitõendeid, mis näitavad muuhulgas ka seda, et ajakirjanikku piinati enne tema tapmist. Saudi Araabia on Türgi süüdistusi eitanud ja väidab, et Khashoggi lahkus saatkonnast.

Virgin plaanib hetkel oma kosmosekatsetustega jätkata ilma Saudi Araabiata. Ettevõte on katsetanud kosmoselennukit VSS Unity 2016. aastast saadik ning Bransoni sõnul loodetakse viia läbi esimene edukas kosmoselend juba lähinädalate jooksul. Ka Virgin Orbit plaanib «millalgi lähiajal» katsetada oma LauncherOne raketti, mis stardib orbiidi poole suurtes kõrgustes lendava lennuki tiivalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles