Soome marjakorjajad teenisid suvega kuni 14 000 eurot

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: SERGEI GAPON / AFP

Vaatamata suhteliselt kehvale marjasuvele, mille põhjustasid pikad kuumalained, teenisid Soomes marju korjamas käinud välistöölised üpriski aukartust äratavaid rahasummasid.

Kui enamuses Soomes jäi marjasaak kehvaks, siis põhjapool Lapimaal oli suurepärane mustikahooaeg, mis võimaldas välistöölistel teenida enda koduriikide kontekstis väga suuri rahasummasid. Kaks suurt Lapimaal tegutsevad marjafirmat Marja Bothnia ja Polarica Marja on leppinud kokku, et kõik välistöölised peavad päevas teenima vähmemalt 30 eurot, elamiskulud välja jättes, kirjutab Yle.

Polarica Marja teatas, et mõned nende primad marjakorjajad teenisid hooajaga kuni 14 000 eurot. Ettevõte tõi korjamistöödeks omale riiki 600 võõrtöölist Taist. Marja Bothnia importis omale ajutiselt aga 450 Tai marjakorjajat.

Tööandjate sõnul oli veel juulis, kui võõrtöölised kohale toodi, suur mure selle pärast, kas marju üldse jätkub, sest ilmaprognoosid näitasid ka Lapimaale keskmisest soemat ja kuivemat ilma. Õnneks jäi enamus kuumusest siiski lõunasse ning parim saak tuli Ida-Lapimaalt, kus mustikaid nimetatakse oma kvaliteedi tõttu «Lapimaa kullaks».

Vaatamata heale mustikahooajale jäi Soome selle suve pohlasaak eriti nõrgaks. Mõlema ettevõtte sõnul korjati viimase kümne aasta kõige väiksem kogus pohlasid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles