ELi eelarvevolinik: majanduse õitsenguaeg on läbi saamas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni eelarve- ja inimressursside volinik Günther Oettinger.
Euroopa Komisjoni eelarve- ja inimressursside volinik Günther Oettinger. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Günther Oettinger ütles reedel toimunud EL-i eelarve tuleviku teemalisel konverentsil, et majanduse õitsenguaeg on otsa saamas ja on juba näha järgmist kriisi kuulutavaid ohumärke.

«Tundub, et viimase kuue aasta pidu on otsakorral. Osaliselt on selle taga see, et madalate intressimäärade ajastu hakkab lõppema, osaliselt ka president Trumpi poliitika. Need riskid, mis viivad järgmise kriisini on märgatavad,» kõneles Oettinger Brüsselis.

Ta märkis, et viimase aastaga on oluliselt kasvanud naftahinnad, majanduskriis on tabanud riike nagu Venezuela ja Argentina, raha liigub tagasi kindlatesse varadesse ja tulevate aastate kasvuprognoose on langetatud. «Paremad, kergemad ajad on juba meie seljataga. Me peame valmistuma jahedamaks ajaks,» nentis ta.

Rääkides 2021-2027. aastate eelarveraamistiku teemal, ütles ta, et Euroopa peab enam panustama noortele ja teadusele, aga samuti ka piirikaitsele ja oma naaberriikide arengule.

«Peame panustama enam välis- ja sisejulgeolekule. Inimesed tahavad end turvaliselt tunda nii kodus kui tänaval, nii Euroopas kui väljaspool seda. Seetõttu on meil esmakordselt plaanis toetada teadusuuringuid ka riigikaitse vallas,» ütles ta.

«Peame andma ka rohkem oma lähinaabritele ja Aafrikale. Naabruskond määrab meie saatuse,» lisas Oettinger, viidates, et areng EL-i lähinaabrites teeb turvalisemaks ja rikkamaks ka Euroopa enda.

Eelarvevolinik rõhutas kõnes, et eelseisvad Euroopa Parlamendi (EP) valimised on olulisemad kui ühedki varasemad EP valimised ja sama tähtsad kui liikmesriikide siseriiklikud valimised. Sellisena peavad Oettingeri sõnul seda nägema ka nii poliitikuid kui meedia.

Järgmise mitmeaastase eelarveraamistiku loodab Euroopa Komisjon vastu võtta enne praeguse Komisjoni mandaadi lõppemist tuleva aasta kevadel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles