Tõnu Palm: turud on olnud üllatavalt rahulikud (1)

Tõnu Palm
, Luminor peaökonomist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: TMW pressimaterjal

Maailmaturu arenevate riikide aktsiaindeksid on erinevate geopoliitiliste riskide, kaubandustõrgete, arenevate turgude kriisi ning USA intresside tõusu taustal olnud sellel aastal üllatavalt vähe volatiilsed. Sellele on viimastel päevadel osutanud ka juhtivad keskpankurid.

Viimase aja olulistest sündmustest saab tuua välja eskaleerunud Hiina-USA kaubandusläbirääkimised, veninud Brexit kõnelused, kõrged toornafta hinnad ning nüüd ka Itaalia kopsakad eelarvedefitsiidi plaanid. Pärast tugevaid II kvartali ettevõtete tulemusi, mis tõstsid USA aktsiaindekseid, on viimasel ajal lisandunud globaalset kaubandust jahutavaid negatiivsemaid uudiseid. Seega põhjuseid senisest suuremaks volatiilsuseks on aktsiaturgudel paraku piisavalt.

Kui USA aktsiaindeksid on aasta algusest plussis, siis räsida on saanud rohkem Aasia aktsiaturud. Euroopa indeksitest on sukeldunud karuturule (-20% langust) vaid Itaalia aktsiaindeks FTSE MIB.

Fundamentaalselt on enamuse arenenud riikide, sh USA ja euroala, majanduste seis jätkuvalt tugev. Majanduste kiired kasvutempod aeglustuvad mõjutatuna ühtlasi aeglasemast kaubanduse kasvust ja vähenevatest lisastiimulitest nagu maksumuudatused ja rahapoliitika.

Riikides, mis kogevad 20 protsendipunktist aktsiahindade langust saab rääkida juba reaalmajanduse mõjudest. Selline langus jahutab kindlustunnet ja seeläbi sisenõudlust. Täna on vähe riike selles kategoorias.

Eesti majanduse seis on täna hea. Pikemaajalist kasvuvõimekusest ületav kasv edaspidi aeglustub, kuid mõõdukas tempos. Majanduskasvu peamiseks riskiks on täna see, mis toimub väliskeskkonnas ja puudutab euroala tervikuna.  Kõrgemad energiahinnad hoiavad hinnakasvu kõrgemal vähendades tarbijate reaalset ostujõudu. Peamine risk ei ole mõõdukam eratarbimise kasv, vaid aeglasem investeeringute kosumine järgmine aasta. Majanduskasv on Euroopas kokkuvõttes hea, samas kasvuriskid on viimastel kuudel kasvanud.

Eesti aktsiaturg liigub paljuski Euroopa teiste aktsiaindeksite tuules. Tasub jälgida mis suunas arenevad suuremad aktsiaturud, sealhulgas ekspordist sõltuvaid ettevõtteid hõlmav Saksamaa aktsiaindeks DAX. Viimane on tänavu langenud -9,7% mis ei ole palju. Majandused kasvavad ja seega ka ettevõtete tulud. Aktsiaturud on alati volatiilsemad kui ettevõtete tulud. Selleks peab valmis olema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles