USA börsihäving jõudis Euroopa turgudele (7)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New-Yorgi börs kolmapäeva õhtul.
New-Yorgi börs kolmapäeva õhtul. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Kolmapäeval Wall Streeti tabanud järsk langus andis endast neljapäeval valusalt tunda ka Aasia ja Euroopa börsidel.

Londoni FTSE 100 alustas kauplemispäeva 1,6-protsendise langusega ja Pariisi Cac 40 1,2-protsendise langusega. Franfurdi Dax kukkus varajastel kauplemistundidel 0,9 protsenti. Nii FTSE kui Cac olid viimati nii madalad selle aasta aprillis. Dax pole näinud nii kehva päeva aga möödunud aasta veebruarist saadik.

Turgude tuules tabas järsk langus ka Tallinna börsi, mis kukkus avanemisel kohe üle 4 protsendi. Suurimad kukkujad olid Harju Elekter ligi 9 protsendiga, ainuke tõusja oli Baltika 3,8 protsendiga. Langus tabas ka PR Foodsi, Merko Ehitust, LHVd, Nordeconi, Tallinki ja Tallinna Vett.

Börsieksperdid on ennustanud suurt langust tegelikult juba möödunud aastast saadik, sest ülemaailmsed aktsiaturud on nautinud juba pikemat aega ilma eriliste komistusteta suurt tõusu. Kukkumise peamiseks põhjuseks peetakse praegu USA riigi võlakirjade laialdast mahamüümist, sest investorid ei näe neid enam heade investeeringutena.

Investoreid heidutab peamiselt USA president Donald Trumpi kaubandussõda Hiinaga, sest paljud Ühendriikide suurettevõtted on teatanud enne kvartalitulemuste avaldamist, et tollid teevad nende ärile juba haiget. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) väljastas sellel nädalal raporti, mille järgi võib kahe maailma suurima majanduse vaheline kaubanduskonflikt anda tugeva hoobi ülemaailmsele majanduskasvule.

USA föderaalreserv tõstis möödunud kuul intressimäärasid ning on lubanud neid tõsta veelgi. Intressimäärade tõstmisele on tugevalt vastu Trump, kes ütles neljapäeval reporteritele, et keskpank on hulluks läinud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles