Daily Beast: Eestis käinud Vene keskpankuri tapmine on seotud Danske afääriga (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene keskpanga endine asejuht Andrei Kozlov, kes mõrvati 2006. aasta septembris.
Vene keskpanga endine asejuht Andrei Kozlov, kes mõrvati 2006. aasta septembris. Foto: AFP

Kaksteist aastat tagasi käis Eestis Venemaa keskpankur Andrei Kozlov, kes hoiatas siinseid võimuesindajaid Eestit läbiva ulatusliku rahapesu eest. Praegu teame seda kui kurikuulsat Danske panga afääri, mille käigus liikus Eesti kaudu läände kuni 200 miljardit dollarit Venemaa võimuladviku musta raha.

Daily Beasti käsutuses olevate dokumentide kohaselt uurisid USA ametnikud pärast Kozlovi surma  Tallinna-reisi asjaolusid, kuid tookord ei suutnud ameeriklased rahapesu ulatust veel hoomata.

13. septembril, kõigest mõni kuu pärast Tallinnas käimist, lasti 41-aastane Venemaa keskpanga asejuht Moskvas maha. Mees oli parajasti naasmas pankurite jalgpallimatšilt oma sõiduki juurde, kui juurde astunud isikud avasid Kozlovi ning tema autojuhi pihta tule. 54-aastane autojuht sai kohapeal surma, Kozlov suri teadvusele tulemata haiglas.

Tolleks hetkeks oli see kõige kõrgemal ametikohal oleva ametiisiku tapmisjuhtum pärast president Vladimir Putini võimuletulekut. Vaid mõni kuu hiljem tapeti ajakirjanik Anna Politkovskaja.

Teadaolevalt saabus Kozlov 2006. aasta juunis Tallinna, et isiklikult hoiatada Eesti võime miljardite rublade dollariteks ja eurodeks vahetamise eest tollase Sampo panga ning hilisema Danske panga Eesti filiaali kaudu. Kohtumisel Eesti finantsinspektsiooni rahapesu tõkestamise järelevalve juhi Andres Palumaaga nõudis Kozlov mitmete pangakontode sulgemist.

Kozlovi surma järel valgustas tema Eesti-visiiti ajaleht Eesti Ekspress, ent ülemaailmset tähelepanu see sündmus tollal ei pälvinud, sest ulatuslik rahapesu oli veel kaetud saladuselooriga.

Eelmisel kuul avalikuks tehtud Danske siseraporti kohaselt tehti aastatel 2007-2015 Eesti filiaali kaudu tehinguid 200 miljardi euro eest ning paljusid nendest tehingutest peetakse praegusel hetkel kahtlasteks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles