Maaklerilt võeti klientide raha väära kasutamise tõttu ära tema kutsetunnistus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võtmed.
Võtmed. Foto: SCANPIX

Esmakordselt Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja (EKMK) ajaloos võeti tänavu septembris kutseliselt maaklerilt ära tema kutsetunnistus.

EKMK andis teada, et maakler Kai Kööpi kohta laekus klientidelt mitmeid avaldusi tema ebaeetilise käitumise ja tööalaste rikkumiste kohta. Avaldused võttis menetlusse maaklerite koja juures tegutsev aukohus, kes tegi otsuse tunnistada Kai Kööpi kutsetunnistus kehtetuks. Otsus oli ühehäälne. 

Maaklerite koja juhatuse esimehe Ardo Lepa sõnul oli Kööpil rikkumisi mitmeid ja peamiselt olid need seotud klientide raha väära kasutamisega. «Seda, kas tegu oli tahtliku kelmusega või vaid ametialase lohakusega, aukohus otsustada ei saanud.»

«Kai Kööp on kahjustanud kutseliste maaklerite mainet, rikkunud kutsestandardit ning ei ole lähtunud maakleritekoja Heade Tavade Koodeksist ega kutse-eetikast,» kommenteeris Lepp. 

Kai Kööp ütles intervjuus Postimehele, et ei pea oma tegusid õigeks, kuid ei soovi teemat lähemalt kommenteerida. «Minu jaoks ei ole see väga meeldiv, mul on elus väga keeruline periood,» sõnas ta. «Ma üldse ei õigusta ennast mitte kuidagi.»

Kööp ütles, et on maaklerina töötanud ligi 20 aastat ja sai kutsetunnistuse kolme-nelja aasta eest. Kööp lisas, et see, et tal kutsetunnistust ei ole, ei takista teda maaklerina töötamast.

«Mul on väga kahju, et see tunnistus minult niimoodi ära võeti, aga tunnen natuke kergendust, et mul ei ole enam seda survet peal,» ütles ta. «Igaüks võib minna sinu peale kaebama,» selgitas Kööp, mida ta surve all silmas peab. «Kui on teistpidi, et maaklerit on vaja kaitsta, siis mina leian, et seda ei ole. See on minu isiklik arvamus.» 

«Ma ei ole kellegi peale pahane, pigem vaatan iseenda sisse, et edaspidi teha oma tööd korrektsemalt, rahulikumalt, vaiksemalt ja vähema klientide hulgaga,» sõnas Kööp. 

Kutseliselt maaklerilt kutsetunnistuse äravõtmine on kõrgeim karistus, mis on maaklerite koja aukohtu otsustuspädevuses. Märge Kai Kööpi kutsetunnistuse kehtetuks tunnistamise kohta on lisatud maaklerite registrisse ning otsus on avaldatud ametlikes teadaannetes. 

EKMK-l on teada, et Kai Kööp tegeleb edasi maakleriteenuse pakkumisega. «Kui klientidel on tema tegevuse osas küsimusi või pretensioone, võib nõu küsimiseks julgelt pöörduda maaklerite koja poole,» lisab koda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles