GRAAFIK Tihe rebimine kaubanduskeskuste turul: kes teenis rekordkasumi, kes vajus kahjumisohu?

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurima, Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits võib möödunud aasta tulemustega rahule jääda.
Eesti suurima, Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits võib möödunud aasta tulemustega rahule jääda. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi konkurents Tallinna kaubanduskeskuste turul on erakordselt tihe, suutsid enamus suuri kaubamaju oma tulemusi läinud aastal parandada. Mõni pidi siiski ka märkimisväärse kahjumi vastu võtma. 

Võib öelda, et kõigile teistele tegi silmad ette Eesti suurim kaubanduskeskus Ülemiste keskus, mis teenis peaaegu 20 miljonit eurot puhaskasumit. Tõsi, pool sellest tuli küll nö raamatupidamuslikult ehk kinnisvara väärtuse ümber hindamisest. Kaks erinevat kinnisvarafirmat vaatasid üle Ülemiste rendilepingute väärtuse ja kinnisvara tootluse ning leidsid, et see peaks kõrgem olema.

Hea aasta oli ka soomlaste Cityconi gruppi kuuluval Rocca Al Mare Kaubanduskeskusel. Hoolimata Haabersti ringristmiku ehitustöödest, mis ligipääsu kaubanduskeskusesse mõneti halvendas, suutis kaubamaja suurendada nii käivet kui kasumit, mis küündis 15,4 miljoni euroni. 

Seevastu Cityconi teine Eesti kaubamaja, Kristiine keskus vajus mullu kahjumisse. Vastupidiselt Ülemiste keskusele, mis teenis kasumi kinnisvara väärtuse üles hindamisest, oli Kristiine kahjumi taga kinnisvara väärtuse alla hindamine. Möödunud aasta aruandes oli kirjas, et keskus praegu uuenduskuuri ja paljud rendipinnad on jäänud tühjaks. See tähendas, et 2016. aasta aasta 5 miljoni eurosest kasumist sai läinud aastal 1,8 miljoni eurone kahjum.

Citycon Eesti juht Helen Metsvaht selgitas, et praegu on Kristiine keskuses avatud 94 protsenti kaupluste pindadest ehk tühju pindu on väga vähe. «Järgmise aasta sügiseks on keskus täiesti valminud ja kõik poed avatud,» märkis ta.

Lisaks Kristiine keskusele teenis mullu kahjumit veel sadamas asuv ja turiste meelitav Nautica keskus, mis kuulub kinnisvara valdusfirmale Capfield. Põhjus on tõenäoliselt selles, et põhjalikult renoveeritud kaubanduskeskus avas külastajatele uksed alles möödunud aasta sügisel.

Ülejäänud Tallinna kaubanduskeskused teenisid stabiilset kasumit. Tõenäoliselt muutub niigi kirev kaubanduskeskuste turg veelgi kirjumaks ja konkurentsitihedamaks järgmisel aastal, kuna tänavu oktoobris-novembris peaks uksed avama Pro Kapitali poolt arendatud T1 Mall of Tallinn, mis asub Peterburi maanteel, vaid paarisaja meetri kaugusel Ülemiste keskusest.

Ülejärgmisel aastal teeb aga uksed lahti sadamas arendatav Porto Franco vabaajakeskus, mille üks etapp peaks valmima 2019. aasta ja teine 2020. aasta aprillis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles